Wow! Att komma upp på toppen av Getryggen och se över på andra sidan var som att se en helt annan värld. Det kittlandes rejält i magen av att vara så högt upp. Helt klart värt den branta vandringen upp.
Är du i Storulvån över dagen och måste välja en led ska du ta dig upp på Getryggens topp om vädret tillåter.
4 saker du inte får missa när du vandrar Getryggen i Storulvån:
- Första platån med utsikt över Storulvån
- De fina renarna
- Utsikten från toppen
- Variationen av fjällblommor
Mer om det berättar vi längre ner…
..börja med att kolla vår video från vandringen här nedanför…
Innehåll
Vandringsleden som tar dig till Getryggens topp (Blomsterstigen)
Längd: 12km t/r Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja, delvis Höjdmeter: 1382 m ö.h
Vandringen uppför Getryggens topp och Blomsterstigen startar på samma ställe. Leden börjar till höger om fjällstationen om du står framför byggnaden intill parkeringen.
Blomsterstigen är markerad och går till cirka 1200 m ö.h. medan Getryggen ligger på 1382 m ö.h. Där Blomsterstigen slutar fortsätter du upp på egen hand uppför Getryggen. Den delen är inte markerad men är ändå lätt att hitta eftersom det är upptrampade stigar du kan följa.
Det tar cirka fyra timmar att vandra upp och ner för Getryggen om du inte tar några längre pauser på vägen. Självklart kan tiden variera från person till person.
4 saker du INTE får missa på vandringen
Vandringen uppför Getryggen är mest känt för den varierande växtligheten av blommor som växer här men också för den magiska utsikten från toppen som du inte får missa.
1. Första platån med utsikt över Storulvån
Just i början av vandringen är det inte så mycket till utsikt. Utan utsikten kommer lite högre upp på fjället så ha tålamod.
När du kommit upp på den första platån kan du se ut över Storulvåns dal. Där ligger fjällstationen och du kan se hur älven slingrar sig bort in i dalen. Passa på att ta en paus här innan du fortsätter upp den sista biten.
2. Alla fina renar
Under en vandring på Getryggen finns stora chanser att stöta på flockar med renar som går här och betar. De är fina att titta på och gör det gärna på håll utan att störa dom.
När vi vandrade upp till Getryggen såg vi renar när vi kom upp på platån innan den sista stigningen upp på toppen. Det var stora flockar av renar som gick och betade här.
3. Utsikten från toppen
Målet med denna vandring är att ta sig upp på toppen av Getryggen. Här får du en riktigt fin utsikt åt alla håll men häftigast är ändå vad som är på andra sidan berget.
Här är det en stor brant som går rakt ner i dalen och du känner dig riktigt liten när du står här. Känslan av hur stor naturen känns här är en häftig känsla som pirrar i magen.
Nedanför dig ser du Sönner-Tvärån och rakt över har du fri utsikt över Tväråklumparna. Vid bra väder blir det en extremt fin färgkontrast mellan de grå bergen, snön som ligger kvar även på sommaren och det gröna i dalen.
4. Variationen av fjällblommor
Anledningen till att den markerade leden heter Blomsterstigen är just för den stora variation av blommor som växer här. Vandrar du här på sommaren ska du håll utkik efter de olika blommorna som växer på marken.
Terrängen (Spänger, lera och stenar)
Början av leden går på upptrampade stigar med lite stenar och rötter. Ju längre upp du kommer desto stökigare och brantare blir det. Det ligger spänger över de våta partierna som gör det lätt att ta sig över.
Vissa delar av leden är branta och det tar i benen att gå både upp- och nedför Getryggen. När du tagit dig över den första platån flackar leden ut och det blir en fin och upptrampad stig att gå på tills du kommer till den sista stigningen uppför toppen.
Saker att tänka på under vandringen
- Använd vandringsstavar för bättre balans – Det är brant på vissa partier, med ett par stavar får du bättre balans vilket gör det lättare att ta sig både upp- och nedför.
- Packa ner förstärkningsplagg oavsett väder – Vädret kan snabb växla om till dimma, hårda vindar och regn. Därför är förstärkningsplagg och extra kläder viktigt att packa ner i ryggsäcken, speciellt när du vandrar på kalfjäll som Getryggen.
Vad vi tycker om att vandra här
Helt ärligt så tycker vi att vandringen är rätt tråkig i början. Det händer inte så mycket och det är väldigt brant och lerigt. Blomsterstigen som är den markerade leden i början tycker vi inte är så speciell förutom de fina blommorna som växer där.
Men när du väl kommer över den första platån börjar det hända grejer med utsikten. Och här har du stor chans att stöta på betande renar.
Om du letar en kortare och enklare tur finns det enligt oss bättre vandringsleder i Storulvån att välja. T.ex. att gå från Storulvåns fjällstation en bit bort mot Ulvåtjärn eller gå mot Sylarna och stanna till vid hängbron.
Utsikten på andra sidan toppen påminner om Sarek
På andra sidan av Getryggen är det som att se en helt annan värld. Påminner lite om Sareks vildmark, så häftig utsikt!
Ska du dagsvandra och bara får välja en led att gå i Storulvån rekommenderar vi att gå upp på toppen av Getryggen.
Kan man fylla på med vatten längs leden?
Nej, det kan du inte. Ta med dig vatten innan du börjar vandra. Det finns fjällbäckar här men vi skulle inte rekommendera att dricka vattnet då det går betande renar som kan ha kissat i bäcken.
Du kan fylla på med vatten på fjällstationen som ligger precis i början av leden eller köpa något att dricka.
Bilder från Getryggen
Vanliga frågor
Sommar och höst är en fin period att vandra uppför Getryggen. På sommaren blommar fjället och på hösten skiftar det i olika färger dessutom är det myggfritt på hösten.
Ja det får du. Det är allemansrätten som gäller. Men det kan vara svårt att hitta en tältplats högt upp eftersom det lutar. Men längre ner precis i början av leden kan du tälta.
Nej, det finns inga vindskydd på vägen upp mot Getryggen.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!