I Funäsdalen finns vandring både i en vindskyddad terräng som passar bara att vandra blåsiga dagar men du kommer också snabbt upp på fjället om du önskar fina fjällvyer.
Många av Funäsdalens vandringar är lättvandrade och kan vadras av de flesta. En led du inte ska missa är att vandra uppför Anåfjället.
De bästa vandringsleder i Funäsdalen är att vandra upp till Anåfjället, Långa Bergsturen, Funäsdalens Byvandring, vandra i Röstberget, Tevsjön och Korta Bergsturen.
Innehåll
1. Anåfjället
Längd: 5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vill du snabbt komma upp på kalfjället ska du vandra uppför Anåfjället. Det är en krävande vandring till en början med stigning men du belönas snabbt av det fina landskapet och utsikterna. Starta gör du från parkeringen nedanför Övre Lillåsvallen.
OBS! Har du hund med dig se till att ha den kopplad då renar finns och trivs i området.
När du kommit upp på fjällets platå kan du passa på att bada och svalka dig i en mindre tjärn (Ånnfjällstjärnen) som ligger 1106 meter över havet. Tjärnen ligger vindskyddad så du kan även äta medtagen matsäck här.
Vill du ta dig ända upp till toppen kan du förlänga vandringen med 2km. Toppen ligger 1301 meter över havet. Från toppen har du utsikt överbland annat Skarsfjället, Skarvarna, Ormruet, Ljusnan, Helags och Jämtlandsfjällen.
2. Långa Bergsturen
Längd: 9km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar:
En vandring som är lättillgänglig från byn i Funäsdalen är den Långa Bergsleden. Det är en vandring på 9km och du väljer att gå uppför Funäsdalsberget, du kan också ta gondolen upp om du vill.
Väljer du att vandra upp består leden av stig och grusväg. På toppen av Funäsdalsberget har du utsikt mot Helgas, Sylarna, Anåfjället, Skarvarna, Stormittåkläppen och Skarsfjället.
Behöver du fylla på med energi kan du göra det göra det i Toppstugan. Missa inte! Att göra ett besök till den Samiska parken Lopme Laante där du även kan ta en fika.
3. Funäsdalens Byvandring
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Byvandringen i Funäsdalen är en mysig och lättvandrad led på cirka 5km. Passar extra bra för dig som är intresserad av kulturhistoria.
Längs leden får du lära dig en hel del om Funäsdalens historia genom informationsskyltar som är placerade längs med gången. Bland annat att ett stort stenblock på flera ton rasade ner från Funäsdalsberget rakt in i prästgårdens badrum.
Leden går förbi Sverges näst högst belägna kyrka.
Avsluta vandringen med att ta dig upp till byn och besök någon av caféerna som finns här och ta en gofika eller varför inte en våffla. Byvandringen startar vid Fjällmuseet.
4. Röstberget
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du sugen på att göra en skogsvandring i Funäsdalsberget så kan Röstberget vara något för dig. Det är en lättvandrad led på 6km som passar de flesta.
Här går du genom skog och förbi potatisodlingar och kulturbyggnader. Från leden ser du även Ljusnedalssjön och Funäsdalssjön.
Passa på att grilla, bada och basta i den vedeldade bastun i Ljusnan!
Ovanför åkrarna ligger två utsiktsplatser där en av platserna har bord, bänkar och grillplats. Vandringen börjar vid Ljusnedal där även skyltningen av leden börjar.
5. Tevsjön
Längd: 8km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En blåsig dag kan du vandra till Tevsjön. Leden går i en skyddad terräng längs med vatten och kulturminnen. För det mesta är det en 8km lättvandrad led.
Har du tur kan du se en bäver simma förbi. Skyltar finns längs med leden som berättar om naturen och historien kring området.
Tips! Gör en avstickare till Dôlôsåkern för en vacker utsikt över landskapet som breder ut sig här. Vid sjöstranden finns ett stort vindskydd med en eldplats, ta med dig något att grilla och stanna här en stund.
Leden startar i bruksområdet i Ljusnedal och från parkeringen vid Tevsjö är leden skyltad som gör det lätt att hitta.
6. Korta Bergsturen
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Det här är en kortare variant av den Långa Bergsturen som vi skrev om tidigare i inlägget. Det här är en vandring som endast är 3km och passar därför perfekt för barnfamiljen.
Precis som den Långa Bergsturen är den Korta Bergsturen lättillgänglig från Funäsdalsbergets by. Ta gondolen upp och gå den sista biten upp till toppen på bergskammen för magiska utsikter över fjällen.
Passa på att ta en fika i den samiska parken Lopme Laante som ligger här. Tänk på! Ha koll på tiden så du inte missar sista gondolen som tar dig ner till byn igen.
Varför i rekommenderar att vandra i Funäsdalen
Många av Funäsdalens vandringsleder är lättvandrede vilket gör att de flesta kan vandra här oavsett ålder och erfarenhet.
Vi gillar att du snabbt kan ta dig upp på kalfjället om du vill utan att behöva gå långa sträckor.
Gillar du kulturhistoria kommer du hitta många sådana leder här. Informationsskyltar finns uppsatta på många platser som berättar både historier och sägner kring platsen du befinner dig på.
Vanliga frågor
Anåfjället och Långa Bergsturen ska du inte missa i Funäsdalen.
Ja, de flesta lederna här är lättvandrade och kan vandras med barn. Korta Bergsturen är fin om ni vill upp på fjället.
Juli-oktober är bästa perioden för vandring i Funäsdalen.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!