I Bydalen hittar du många dagsvandringar som ger både utsikter och en häftig natur. Här hittar du de populära lederna som Dromskåran och Storfallet. Du kan läsa mer om det i inlägget.
Du kan även bestiga tre toppar i Bydalsfjällen som är Drommen toppen (1104 m ö.h), Västfjället (1158 m ö.h) och Östrafjälltoppen (1167 m ö.h). Perfekt om du vill upp på höjden och njuta av utsikter vid klart väder.
De bästa vandringslederna i Bydalen är Dromskåran, Storfallet, Västfjället runt, Tienknippen runt, Hovdeshögen runt, Gräftåvallen, Östfjällets topp och ”vattenfallet på fjället” som passar att gå med barn.
Innehåll
1. Drommen (Dromskåran)
Längd: 5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Den populäraste och mest välkända vandringen i Bydalsfjällen är vandringen till Drommens topp och Dromskåran. Det är den vandringen flest väljer om de måste välja en av Bydalens alla vandringsleder.
Dromskåran Bydalens populäraste vandringsled!
Vandringen till Dromskåran och Drommens topp starta från Höglekardalens stugby och är cirka 5km. Innan du kommer fram till skåran finns en rastplats att pausa vid, här kan du också fylla på med friskt fjällvatten från bäcken.
Från Dromskåran kan du sedan fortsätta upp till Drommens topp om du vill, toppen ligger 1104 meter över havet. Du går sen samma väg tillbaka som du kom på.
Dromskåran (Kanjon som bildades på istiden)
Dromskåran är det häftigaste på hela vandringen. Det är en isälvskanjon som är 1km lång, 150 meter bred och 70 meter djup.
Att gå längs med Dromskåran är verkligen en upplevelse och du påminns om hur liten du är mot naturen. Vi kan verkligen rekommendera att vandra denna led.
2. Storfallet
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Längst in i Höglekardalens stugområde startar vandringsleden till Storfallet som är en lättvandrad led på cirka 6km.
Leden går att variera om du vill ha en längre vandring, annars går du samma väg tillbaka. Tydliga ledmarkeringar finns som du kan följa.
När du kommer fram till fallet finns ett vindskydd för en paus eller för att äta medtagen matsäck vid. För att komma ända fram till Storfallet tar du den långa trätrappan ner.
Under vandringen kommer du se en hel del spår efter bäver och har du tur och är uppmärksam kan du även få se en bäver.
3. Västfjället runt (Stenhyddan)
Längd: 10km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Västfjället runt är en vandring på 10km som bitvis kan vara jobbig på grund av stigningen upp mot toppen. Vill du slippa allt för mycket höjdmeter i början kan du ta bilen upp till parkeringen i Fjällhalsen. Därifrån följer du kryssmarkeringarna upp på fjället.
Längs leden kan du fylla på vattenflaskan med friskt fjällvatten!
Påväg mot kalfjället kommer du gå längs en bäckravin där du kan fylla på vattenflaskan med fjällvatten innan du fortsätter upp mot toppen. När du nått toppen är du 1158 meter över havet.
Efter toppen fortsätter du att gå västerut för att sedan komma på leden till Stenhyddan. Vid Stenhyddan finns en raststuga du kan stanna vid för att vila benen eller passa på att äta matsäck innan du fortsätter tillbaka till parkeringen och bilen.
4. Tienknippen runt
Längd: 10km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Från Höglekardalens semesterby startat även vandringen Tienknippen runt som är en vandring på cirka 10km.
Vandringen på Tienknippen runt ger dig mycket av fjällen som magiska fjällutsikter, porlande fjällbäckar och stora möjligheter att se renar.
På denna led kommer du även att gå en bit längs med Dromskåran. OBS! Tänk på att inte gå för nära kanten eftersom det kan vara halt där.
Efter Dromskåran och en bit in på leden brukar det ligga snö kvar även under sommaren.
5. Hovdeshögen runt
Längd: 7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Hovdeshögen runt är en vandring för dig som inte vill gå så långt men som ändå vill njuta av den fina fjällutsikten du får från toppen.
Leden startar vid parkeringen som ligger i slutet på Hovdevägen. Hela vandringen är cirka 7km. Vill du gå längre kan du välja egna vägar att gå men ta isfall med dig en karta så du kan navigera.
Vid Koltjärnvallen ligger ett mysigt vindskydd som är perfekt att samla kraft och energi på innan du går sista biten upp mot toppen.
På toppen får du njuta av magiska vyer så stanna en stund innan du fortsätter leden runt. Här finns också ett vindskydd.
6. Gräftåvallen
Längd: 15km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Starta vandringen runt Gräftåvallen från Fjällgården i Gräftåvallen. Vandringen är 15km lång och du följer ledskyltar som där det stor ”sommarled till fjället”.
Längs leden finns flera fina rastplatser att pausa på och bara 4 km in på leden ligger Tväråstugan du kan stanna till vid för att äta matsäck eller vila benen en stund om du vill.
Att tänka på! Längs leden kommer ett vad, ta med dig vadarskor så slipper du gå i blöta kängor om vattnet är högt.
Skulle vattnet vara högt när du kommer fram till vadet i Tvärån och inte har vadarskor och inte vill riskera att bli blöt om fötterna kan du gå några hundra meter uppströms. Där finns stenar du kan gå på för att komma över.
7. Östfjällets topp
Längd: 10km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja/Nej
Är det klart väder och du gillar toppturer ska du passa på att vandra uppför Östfjällets topp. Det är en vandring på 10km och du startar från Fjällgården i Gräftåvallen.
Börja med att följa skyltarna det står ”sommarled till fjället” på, sedan kommer leden att vika av mot slalombacken. Därifrån är leden inte markerad men det går ändå lätt att hitta upp till toppen genom att följa upptrampade stigar.
Öst-toppen ligger 1167 meter över havet och härifrån ser du Storsjön, Storsjöbygden och Västjämtlands fjällvärld om det är klart väder.
8. Vattenfallet på fjället
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du ute efter en lättare vandring eller en vandring du kan gå med barn ska du vandra leden ”Vattenfallet på fjället”. Det är en vandring på cirka 4km som startar från Fjällstationen Gräftåvallen.
Precis som de andra lederna som startar från Gräftåvallens Fjällstation följer du även här skyltarna där det står ”sommarled till fjället” på.
Vill du kan du även bada i de små lagunerna som ligger mellan fallen. Extra skönt är det en varm sommardag.
Varför vi rekommenderar att vandra i Bydalen
Bydalen har många fina dagsvandringar att gå som är både korta och längre, så du kan välja det som passar bra för dig. Det finns även en hel del barnvänliga leder här som är mellan 1-4km.
Här kan du även bestiga tre fjälltoppar (Drommens toppen, Östfjällstoppen och Västfjället) som bjuder på utsikter över Storsjön och Jämtlandsfjällen vid klart väder.
De vandringsleder vi gillar mest i Bydalen är Dromskåran och Storfallet!
Vanliga frågor
Ja, det finns stor variation på lederna i Bydalen och passar alla, allt från den vana vandraren till barnfamiljen.
Missa inte Dromskåran och Storfallet. Det är två fina leder med en spännande natur. Och de är heller inga långa vandringar.
Juli till oktober är den bästa perioden att vandra på i Bydalen tycker vi.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!