I Arvika finns gott om vandringleder att utforska. Både på den svenska och norska sidan. Här får du uppleva känslan av vildmark men också mycket historia och kultur finns längs lederna.
Missa inte att vandra Finnskogsleden som har två etapper i Arvika. Södra Finnskogsleden är även en svensk signaturled.
Bästa vandringslederna i Arvika är Södra- och Norra Gunnarskogsleden, Finnskogsleden, Sotar Blixtleden, Djupdalsleden, Gravåsleden, Kyrkstensleden, Svarthavet och Finnvägen.
Innehåll
1. Södra Gunnarskogsleden
Längd: 23,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En riktigt fin och omväxlande vandring som bjuder på det mesta är Södra Gunnarskogsleden. Det är nästan en 2,5mil lång vandring. Du bjuds på höjdskillnader med fina utsikter men också av ett kultur- och skogslandskap.
Du kan lätt hitta fina platser direkt i naturen om du vill ta en paus från vandringen och fylla på med lite energi innan du forsätter. Varför inte uppe på en höjd eller vid någon av alla vackra små tjärn som ligger längs leden.
Vandringen är en rundslinga med start i Gunnarskog vid Larstomta som ligger mittemot hembygdsgård och en skola, hit kan du ta busslinje 109 och 110 från Arvika.
2. Norra Gunnarskogsleden
Längd: 41km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Precis som Södra Gunnarskogsleden startar även den norra delen i Larstomta. Norra Gunnarskogsleden är 41km där början av leden är samma som Södra Gunnarskogsleden innan den forsätter norr ut.
Vill du övernatta längs leden finns vindskydd. Du kan även hyra kolarkojor att övernatta i de ligger cirka 2km från Mörttjärn.
Terrängen varierar och det förekommer nivåskillnader men inget som är svårt att ta sig fram på.
3. Finnskogsleden
Längd: 16-18km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Finnskogsleden är totalt 240km lång från Morokulien i söder till Trysil i norr. Hela leden är indelad i 15 olika etapper där 2 och 3 går genom Arvikas kommun.
Södra Finnskogsleden är en av 12 signaturleder i Sverige!
Etapper i Arvika:
- Etapp 2 (Håvilsrud – Mitandersfors): Den här etappen är 18km och tar cirka 5 timmar att gå, högsta höjden ligger på 368 meter vid Källerashöjden. Platser du kan övernatta på är vid Jösseälven och Skålsjön där vindskydd finns. Vanligast är att parkera vid Kjerret som ligger på den norska sidan.
- Etapp 3 (Mitandersfors – Lebiko/Kvåho): Den här etappen är 16km och tar runt 4,5 timme att gå. Leden går på upptrampade stigar och grusvägar. Här får du uppleva både den svenska och norska skogsmiljön. Vid Sjøkanten och Kvåho finns en enklare koja att övernatt i om du vill.
4. Sotar Blixtleden
Längd: 11km Svårighetsgrad: Svår Ledmarkeringar: Ja
Sotar Blixtleden är en rundslinga på 11km där du både startar och går i mål vid Jössestugan i Rackstad.
Leden går oftast på upptrampade stigar med rötter och stenar. Sträckan över Gallbergestopp har vissa branta delar men du bjuds också på fina utsikt från toppen. Väster om Agvattnet är leden lite blöt.
Orange färgmarkering går runt hela leden som du kan se på träd och skyltar. Men var medveten om att det kan vara långt mellan markeringarna på vissa sträckor, så en karta är bra att ha med sig.
5. Djupdalsleden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En annan rundslinga som också startar och går i mål vid Jössestugan i Rackstad är Djupdalsleden. Det är en kortare tur på 7km.
Vandringen på Djupdalsleden tar dig över Djupdalshöjden, Gallbergstoppen och Svarttjärnshöjden som bjuder på fina utsikter.
Terrängen är backig på vissa ställen annars är den flack och lättvandrad på upptrampad stig. Det är orange färgmarkering runt leden så du lätt ska hitta.
6. Gravåsleden
Längd: 17km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Gravåsleden är en vandring på 17km och går mellan Gravås, Gunnarskog och Taserud i Arvika.
På vandringen går du genom en blandskog av bland annat tall och gran. Även flera olika vattendrag som bäckar, tjärn, älv och sjöar passerar du. Största delen av leden går på upptrampade stigar men vissa delar är lite mer kupperade.
Det är inte bara en fin och varierande natur du upplever längs vandring. Här finns även militärhistoriska anläggningar från 1940-talet och fornlämningar.
7. Kyrkstensleden
Längd: 6km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vill du uppleva lite vildmarkskänsla är ett tips att vandra Kyrkstensleden som är 6km. Det är en fin och mysig vandring och perfekt om du vill ha en lite kortare dagstur.
Ett tips är att göra en lite avstickare från leden och ta dig till sjön Ämten. Där finns en rastplats, ett perfekt ställe att ta en paus på för att äta matsäck.
När du gått ungefär halvvägs på leden kommer du komma fram till Kyrksten som är en lämning efter inlandsisen. Där Kyrkstensleden slutar forsätter Finnvägen.
En stor parkering finns vid Lafallhöjden där du även startar vandringen. Tänk på att det inte är en rundslinga utan du går samma väg tillbaka.
8. Finnvägen
Längd: 21km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Mellan Fredros herrgård och Källerashöjden kan du vandra på Finnvägen som är en vandring på 21km.
Även den här vandringen bjuder på vildmarkskänsla av en fin och omväxlande natur. Du kommer också passera torplämningar på vägen. Finnarna va de första som bodde här på 1500-talet.
Leden har orange färgmarkering som du hittar på träd och stolpar. Vill du inte gå hela leden kan du starta från Axland eller Bogens kyrka.
9. Svarthavet
Längd: 5,5km Svårighetsgrad: Svår Ledmarkeringar: Ja
Svarthavet är ett naturreservat som ligger söder om Arvika och här finns en rundslinga att gå som är cirka 5,5km lång.
Stora delar av området består av granskog, här finns dalgångar, bäckar och våtmarker. Terrängen och underlaget variera och är krävande på vissa ställen.
Startar gör du några 100 meter norr om Glava Glasbruk uppe på höjden.
Varför vi rekommenderar att vandra i Arvika
Det vi gillar mest med att vandra i Arvika är den varierande naturen. Många leder ligger även nära vilket gör att du inte måste ta dig allt för långt bort.
Det finns även bra med möjligheter att övernatta länga lederna i vindskydd eller kojor om du inte vill släpa med dig ett tält.
Vanliga frågor
Finnskogsleden ska du inte missa när du är i Arvika. Även Djupdalsleden är också fin om du är ute efter en kortare tur.
Ja det får du om inget annat anges på platsen. Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat och då kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats. Annars gäller allemansrätten.
Sommaren är den finaste perioden att vandra på i Arvika. Men självklart är alla perioder fina att vandra på.
Inte vad vi vet tyvärr. Det bästa är att ta med tillräckligt med vatten själv.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!