Falun ger dig vandring som ligger stadsnära men också i natur som påminner om vildmarken. Här finns vandring som passar alla oavsett ålder och erfarenhet. Det bästa är att du lätt kan nå många av lederna med kollektivtrafiken.
De bästa vandringslederna i Falun är Bergsstigen, Vildmarksleden i Bjursås, Knivstigen och Sundbornleden-Rådebergsstigen. Dessa leder bjuder på utsikt, utmaning och vacker natur. Våran personliga favorit är Vildmarksleden i Bjursås.
I inlägget har vi valt att ta med vandringsleder som är längre än 4km.
Innehåll
1. Bergsstigen
Längd:11km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Bergsstigen är en vandringsled som går i Lugnets naturreservat i Falun. Det är en 11km lång vandring som är lättvandrad men med höjdskillnader. Det börjar direkt med en brant stigning vid skidstadion. OBS! Du behöver korsa MTB leder i början så kolla noga innan du går över ett cykelspår.
Även om det är mycket folk som rör sig här så är det ändå ett lugn miljö på Lugnets naturreservat. Här går du bland granskog och på betesmark.
Det finns några rastställen längs med leden om du vill stanna för en pausa eller äta matsäck du tagit med dig. När du väl har kommit upp på toppen får du en fin utsikt över Falun.
2. Vildmarksleden i Bjursås
Längd: 35km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Packa med dig sovsäck, liggunderlag och mat och ta dig ut på vildmarksleden som ligger I Bjursås, leden är 35km. Den här vandringen går i skog men du kommer även att passera fäbodar och utsiktsplatser.
Tips! Ta dig till Ärtknubben som ligger ungefär 450 meter över havet. Där finns ett vindskydd med eldplats och du får en vacker utsikt över skog, sjö och berg här.
Det finns även flera raststugor längs med leden som du kan övernatta i, den största är Flymyrskojan som ligger halvvägs in på leden, här kan du även elda i stugan. Vildmarksleden starta norr om Dössberget i Bjursås men du kan även gå på leden vid Bjursås camping.
3. Knivstigen
Längd: 11km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Den här vandringsleden tar dig tillbaka till början på 1600-talet. När du går längs med Knivstigen kan du läsa flera informationstavlor om vad som hänt vid den här leden. Det är allt från skrock, hemskheter och hur man har använt vattnet.
När du vandrar här går du i en mysig och tät skog med känslan av att du är väldigt långt från allt. Det är fina leder med tydlig orange markering. Det är lätt att ta sig fram därför kan de flesta gå här och njuta av naturen och tystanden.
Du kan starta vid Stabergs bergsmangård. Här finns det en stor parkering du kan parkera på. Du kan också ta bussen hit från centrum.
4. Carl Larsson leden
Längd: 10km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Det här är en vandringsled Carl Larsson tog mellan hans bostad i Falun och hans hem i Sundborn. Leden är 10km och går i både skog och upp på berg. Den är lätt att vandra och stigen går mestadels på gamla vägen mellan Falun och Sundborn.
Tänk på att leden går över militärens skjutfällt ha koll på skyltar och information när det är övningar, leden är stängd då.
Vandringsleden slutar precis vid Hyttnäs som ligger intill Carl Larsson gården. Här kan du även bada i sjön om du vill och om vädret är fint.
5. Sundbornsleden-Råbergsstigen
Längd: 30km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Ta dig någon mil utanför Falun till Sundborn. Här kan du vandra leden Sundbornleden-Rådebergsstigen.
Leden är 30km och börjar på en grusväg som sedan går över till skogsstig. Stigen är både rotig och stenig på vissa ställen. Följ de blå färgmarkeringarna.
När du kommer till Råberget blir terrängen mer kuperad och det börjar gå uppför men du får belöningen när du är uppe på berget. En vacker utsikt över skog och berg väntar dig här. Vid Årbergsmyren finns ett vindskydd.
6. Vattnets väg till gruvan
Längd: 37km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Här får du vandra på stigar längs med Sveriges äldsta system av vattenleder till en gruva. Det är väldigt lätt att vandra här så den här leden passar för alla att gå.
Här finns flera olika små stigar och leder. Du kan själv välja hur långt du vill gå av leden som totalt är 37km lång. Parkering finns vid Falu Gruvan och det är även där lederna börjar.
7. Lostigen
Längd: 19km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Lostigen går runt sjön Logärdet som ligger cirka 2,5 mil utanför Falun. Det är en lättvandrad led som går mest på en grusväg men ibland även på skogsstigar.
Det är enkelt att ta sig fram här och du går i en fin och mysig skogsmiljö. Lostigen är markerad med blå markering och är 19km.
Mestadels går leden nära vattentet men ibland en bit ifrån. Det finns möjlighet att bada på vissa platser runt sjön om du vill. Starta gör du vid Finngärdets fäbodar.
8. Himmelbergsleden
Längd: 23km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Himmelbergsleden är en vandringsled på 23km. Du kan antingen vandra leden som en dagstur eller så kan du dela upp den på två etapper.
Leden går i skog och i fäbods-miljö och kan vara krävande på vissa delar. Himmelbergsleden är markerad med orange markering.
Här kan du starta på Himmelsbergsleden:
- Nysjöns Fäbod
- Sixån
- Båtpers
Vi rekommenderar att starta från Nysjöns Fäbod där finns även en stor parkering.
9. Isla-Åg leden
Längd: 16km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Isla-Åg leden är en vandringsled som är 16km och går på fäbodstigar där de fraktades träkol förr i tiden.
Leden är mestadels lätt att vandra och är markerad med orange markering. Under vandring kommer du blanda annat att passera fångstgropssystem, tjärdalar och kolbottnar.
Vandringsleden går som en åtta därför kan du starta antingen i Isla eller Åg och även välja hur långt du vill gå. Det finns en fin rast plats i Nordanågstjärnen där lederna möts.
10. Kapellbergsstigen
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Kapellbergsstigen är 7km och relativt lätt att vandra men det kan vara stenigt och lite brant på vissa ställen. Leden är gul markerad men markeringen kan vara dålig på vissa ställen, var uppmärksam på hur stigen går.
Leden går mellan Lilla Aspeboda och Vällgården, det är även vid Lilla Aspeboda du startar.
Vandringen ger en inblick och informerar hur det har varit i Aspeboda förr, du kommer även att se rester från byggnader som funnits på plats för längesen.
11. Stugstigen
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Stugstigen ligger i Lugnets naturreservat och är en lätt led att vandra. Den är perfekt att gå med familjen.
Var beredd på att det går endel uppför på vissa ställen. Leden är tydligt markerad så det är lätt att hitta runt på stigen.
Vill du upp till hoppbackarna och kika på utsikten kan du gå på Hopptornstigen för att sedan komma tillbaka på Stugstigen igen. Du kan välja själv vart du vill starta din vandring på Stugstigen från Lugnet.
Varför vi gillar att vandra i Falun
Falun har fina vandringsleder att erbjuda i varierad natur. Här kan du ta dig högt upp på många ställen för att njuta av utsikt.
Det finns även leder som ger dig känslan av att verkligen vara långt ute i ingenstans vilket vi tycker är en härlig känsla.
Det bästa med att vandra i Falun är att alla vandringsleder är lätta att nå från stan. Det finns även fina leder mer centralt till Falun också.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!