Gör vandringa nära Värnen och upptäck Kristinehamns vackra och lugna natur. Här hittar du vandringsleder i varierad längd som passar dig oavsett om du vill vandra långt eller bara komma ut i naturen för en kort stund.
Det finns många naturområden och leder att vandra som Järnleden, Kaffeberget runt och Sannaleden. Mer om dom kan du läsa i inlägget.
De bästa vandringslederna i Kristinehamn är Järnleden, Kaffeberget, Sannaleden, Nötöleden, Prästöleden, Sättrastugan, Sibberön och Hälsans stig.
Innehåll
1. Järnleden
Längd: 30km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Den mest kända leden som ligger i Kristinehamn är Järnleden. Det är en historisk Värmlandsled som är uppdelad i 5 etapper. Etapperna är mellan 4-9km långa och tar mellan 1,5-2 timmar att gå. Totalt är hela vandringen 30km.
Vandringen bjuder på en varierad terräng och på vissa delar kan terrängen vara väldigt blöt om det regnat. Det finns vindskydd, eldplats och plats att slå upp tält på längs leden.
Etapper på Järnleden:
- Hytte – Bergsjötorp (5km)
- Bergsjötorp – Niklasdam (5km)
- Nikasdam – Älvbron (4km)
- Älvbron – Gustafsvik (9km)
- Gustafsvik – Kristinehams gästhamn (7km)
2. Kaffeberget
Längd: 3,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan populär vandring att göra i Kristinehamn är att vandra runt Kaffeberget som är cirka 3,5km. Det är en vandring som ligger centralt och är lätt att ta sig till. Här vandrad du i gran- och tallskog.
Önskar du en längre vandring kan du kombinera vandringen med andra leder som är anslutna till kaffeberget. Du kan bland annat ta dig till Hultets friluftsområde eller vandra vidare till Sättrastugan.
Kommer du hit med bil finns parkering vid lekplatsen i Kvarndammen och vid Haga koloniområde.
3. Sannaleden
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan central vandring i Kristinehamn är Sanneleden som är 6km lång. Här får du vandra längs med vattnet, leden går mellan Kristinehamns gästhamn och Kristinehamns Herrgårdscamping.
Vandrigen går genom löv- och strandskog på lätt terräng. Efter strandskogen finns en liten sjö där även en rastplats finns med fin utsikt över Varnumsviken.
Som finast är det att vandra här mellan maj och juni då händer det mycket i naturen och du får njuta av mycket fågelsång här då.
4. Nötöleden
Längd: 5,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Nötöleden ligger söder om Kristinehamn i ett naturreservat. Det är en rundvandring på 5,5km. Den passar även bra att gå med barn.
Leden är för det mesta lättvandrad och går genom ett gammalt kulturlandskap och genom en lummig lövskog.
Rastplats finns vid Hästudden med fin utsikt över Vänern. Även dass finns längs leden. Önskar du en längre vandring kan du kombinera Nötöleden med Arskagsleden då får du en vandring på 13km.
5. Prästöleden
Längd: 5,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan fin vandring som ligger lite ovanför Nötöleden är Prästöleden som även den är 5,5km lång. Stora delar av vandringen går genom hagar där betande kor finns.
Vandringen startar vid Linsön och fortsätter sen ut till Prästön. Ett tips är att stanna till vid Linsöstugan som är en öppen raststuga innan du går vidare. Här kan du även tälta om du vill.
OBS! Undvik att vandra här om du har hund med dig. Korna kan vara aggressiva mot hundar specielt om de har kalvar.
6. Sättrastugan
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Från Kristinehamn vid övre Kvarnmotet där även parkering finns kan du vandra ut till Sättrastugan. Där finns motionsspår, grillplatser och vindskydd.
Det är en vandring på 4km på lätt terräng och du vandrar samma väg tillbaka. Det är även skyltat ut till stugan.
Om du vill kan du hyra Sättrastugan, kontakta Friluftsfrämjandet.
7. Sibberön
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: -
Vill du vandra ute i Vänern är ett tips att vandra på Sibberön som också är sammankopplade med Kalvön och Vålön med gångbroar, det blir då en vandring på 4km.
Längs vandringen finns flera fina platser att stanna på i naturen, så ta med matsäck och sittunderlag och pausa på lämplig plats. Här finns även möjlighet att bada på flera ställen.
På Sibberön finns en övernattningsstuga om du vill övernatta men se till att ta med liggunderlag och sovsäck. Extra fint är det att vandra här på sommaren.
8. Hälsans stig
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Hälsans stig finns i de flesta svenska städer men med olika längd. I Kristinehamn är leden 4km och ligger mitt i centrala Kristinehamn.
Längs vandring får du se flera fina byggnader och sevärdheter. Det är en rundslinga och vid varje kilometer finns en skylt som visar vägen. Det finns ingen direkt start utan du börjar där det passar dig bäst.
Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få fler svenskar att komma ut och röra på sig.
Varför vi rekommenderar att vandra i Kristinehamn
Vi gillar att det finns mycket varierad vandring i Kristinehamn. Både längre turer men också korta. De flesta är lättvandrade och går bra att vandra med barn.
Många av lederna ligger centralt och är enkla att nå medans andra behöver du ta bilen till eller om du kan få skjuts.
Naturen varierar från ö-vandring till lummiga lövskogar men du bjuds även på mycket historie- och kulturlandskap. Du kan också hitta fina ställen att pausa på mitt i naturen om du inte vill stanna på en vanlig rastplats.
Vanliga frågor
Våren och sommaren är finast men det går så klart bra att vandra här alla årstider.
Ja, de flesta av Kristinehamns leder är barnvänliga.
Inte vad vi vet tyvärr. Ta alltid med dig tillräckligt med vatten innan du ger dig ut på en vandring.
Vandringen mellan öarna Sibberön, Kalvön och Vålön på sommaren. Men missa heller inte den centrala vandringen Sannaleden.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!