Kiruna bjuder på riktigt fina fjällvandringar, norrsken och midnattssol. De mest välkända områdena är Abisko, Sveriges högsta berg Kebnekaise och Riksgränsen.
Men för dig som inte har möjlighet att ta dig ut till de stora fjällen finns fina vandringsleder i centrala Kiruna. Läs vidare för att ta reda på vilka!
De bästa vandringslederna i Kiruna är Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta), Trollsjön, Midnatssolstigen, Rallarleden (Riksgränsen), Silverfallet (Björkliden), vandring i Aptasvaara, Nikkaluokta – Kebnekaise och Vistasdalen.
Innehåll
1. Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta)
Längd: 107km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
I Abiskos Nationalpark kan du hitta flera vandringsleder som är både ledade och oledade. Den vandring som är mest populära och välkända är Kungsleden. Kungsleden kan du starta från Abisko eller avsluta där.
Kungsleden är indelad i fem delsträckor där sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är en delled och en av Sveriges signaturleder. Delsträckan vandras vanligast på sju dagar där varje etapp är 12-21km. Vid varje etapps slut finns möjlighet att boka boende på fjällstugor om du inte vill tälta.
Vatten går att fylla på i bäckar längs leden. Matvaror går att köpa i fjällstugorna men vi rekommenderar ändå att du tar med dig tillräckligt med mat inför vandringen.
Etapp Abisko – Nikkaluokta (Kungsleden)
- Etapp 1: Abisko-Abiskojaure (15km)
- Etapp 2: Abiskojaure-Alesjaure (21km)
- Etapp 3: Alesjaure-Tjäktja (13km)
- Etapp 4: Tjäktja-Sälka (12km)
- Etapp 5: Sälka-Singi (12km)
- Etapp 6: Singi-Kebnekaise (15km)
- Etapp 7: Kebnekaise-Nikkaluokta (19km)
2. Vandra till Trollsjön
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En perfekt dagstur att gör i Kiruna är att vandra till Trollsjön som är cirka 5km enkel väg. Vandringen går genom dalgången i Kärkevagge till Rissájávri (Trollsjön), här är det som att gå i en sagolandskap.
Under vandringen kommer du passera små fjällbäckar där du kan fylla på vattenflaskan med friskt och gott fjällvatten.
Trollsjön är Sveriges klaraste sjö och består av smältvatten från glaciärer i området.
Hitta till Trollsjön (Rissájávri)
För att komma till Trollsjön kör du E10 mot Narvik ungefär 2 mil efter Björkliden kommer en skylt det står Låktajokk på, där finns en parkering som ligger intill starten på vandringsleden till Trollsjön.
Du kan också ta tåget till Låktajokk. Från tågstationen är starten till och med närmare än vad den är från parkeringen.
3. Midnattssolstigen
Längd: 4,3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Har du inte möjlighet att ta dig till fjällområdena i Kiruna men ändå vill njuta av vacker natur finns en mer stadsnära vandring bara ett stenkast från centrum.
Midnatssolstigen är en lättvandrad led på cirka 4,3km enkel väg. Det är också en led de lokala Kirunaborna ger sig ut på.
Leden går på upptrampade stigar, spänger och trappor. Innan du tar dig uppför lågfjället finns en kallkälla att ta vatten från. Uppe på berget har du utsikt åt alla vädersträck. Även ljuset här uppe är magiskt!
Tips! Packa ner matsäck och sitt- eller liggunderlag och hitta en plats att njuta av naturen och utsikten på.
Midnatssolstigen startar vid Camp Ripan och är markerad med skylar som visar vägen. Även informationsskyltar finns på vägen som berättar om naturen och kulturen här.
4. Rallarleden (Riksgränsen-Rombaksbotn)
Längd: 15km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Riksgränsen är ofta något man kopplar till mycket snö och skidåkning till slutet av maj. Men här finns även endel vandringsleder att gå när snön smält bort.
En av de mest populära lederna är Rallarleden som sträcker sig mellan Abisko och norska Rombaksfjorden. Delen som går från Riksgränsen till Rombaksbotn är 15km.
Det är både en fin naturupplevelse men du bjuds även på historia längs leden. Du kommer bland annat passera minnesmärken från både rallartiden och andra världs kriget.
Högsta punkten på leden ligger 600 meter över havet och härifrån har du magisk utsikt över fjällandskapen och havet.
5. Silverfallet (Björkliden)
Längd: 1,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En perfekt liten tur att göra med familjen är att gå till Silverfallet som endast ligger 1,5km från Björkliden. Följ stigen höger om hotellet och förbi skidbacken in i skogen för att sen följa jokken en bit.
Silverfallet mynnar ut i Torneträsk som är Skandinaviens största fjällsjö. Följ den stening stigen in i björkskogen som tar dig fram till stranden vid Torneträsk.
Från stranden i Torneträsk får du en galet fin utsikt över Lapporten!
Pack med dig matsäck och ät den vid stranden och njut av lugnet och naturen eller varför inte ta ett uppfriskande bad i det kalla vattnet.
6. Vandra till Aptasvaara
Längd: 3,3km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Nej
Inte långt från Kiruna centrum ligger naturreservatet Aptasvaara som är ett speciellt område i Europa med sin fjällurskog.
Vandringen upp till Aptasvaara är endast 3,3km enkel väg men är ändå en medelsvår led eftersom det är en del höjdskillnader att ta sig fram på. Du kommer att passera tre toppar Alanen, Keskinen, Ylinen.
Leden är inte markerad men är ändå lätt att hitta på. Du följer de upptrampade stigarna tills vägen tar slut. Sista stigningen upp på kalfjället bjuder på vyer åt alla vädersträck och vid klart väder kan du se Kebnekaise.
Tips! Gå upp hit sent på kvällen mellan 25 maj – 16 juli då det är midnatssol i Kiruna. Ta med extra kläder och matsäck och njut av naturen och det fina ljuset som blir.
7. Nikkaluokta – Kebnekaise
Längd: 19km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En annan populär sträcka att vandra i Kiruna är från Nikkaluokta till Kebnekaise som är en vandring på 19km. Börja med att ta dig till byn Nikkaluokta med buss från Kiruna.
Vandringen till Kebnekaise går mest genom björkskog och terrängen är varierande av skogsväg, stenig stig och över spänger. Du kan korta ner vandringen till Kebnekaise med 6km genom att ta båten som går dagligen från älven.
Vid båtbryggan finns en restaurang där du kan köpa frasig våffla med hjortronsylt eller varför inte något mer matigare som en renburgare.
Frame vid Kebnekaise står deras Fjällstationen med restaurang och rum för övernattning. OBS! måste bokas i förväg. Du kan annars tälta intill byggnaden för en mindre slant och har då tillgång till servicehuset. Många har detta som utgångspunkt för att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise!
8. Vistadsdalen (Visttasvággi)
Längd: 8-12km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: -
Vill du göra en lugnare vandring bort från de populära turistlederna ska du vandra i Vistasdalen som går längs Vistasälven en vandring på 8km eller 12km det kan du välja själv. Passar bra att vandra med barn eftersom det är en lättvandrad led.
Packa ner matsäck och börja med att ta bussen från Kiruna till Nikkaluokta, gå sedan ner till båtbryggan och ta båten därifrån.
Tänk på! Båtresan måste förbokas hos Nikkaluokta Sarri AB. Bestäm med båtvärlden vart du vill bli avsläppt om det är vid 8km eller 12km.
Där du blir avsläppt följer du sedan stigen som går läng älven tillbaka till Nikkaluokta.
Varför vi rekommenderar att vandra i Kiruna
I Kiruna finns allt för dig som älskar att vandra! Här ligger Abisko och starten på Kungsleden, Sveriges högsta berg Kebnekaise och Riksgränsen. Norrsken kan du uppleva på hösten/vintern och på sommaren är det midnattssol. Kiruna är verkligen magi!
Det bästa med Kiruna är att du enkelt kan ta dig ut till Abisko med tåg eller buss som stannar precis vid byn.
Har du inte möjlighet eller tid att ta dig ut till fjällområdena i Kiruna ska du inte misströsta för det finns fina vandringsleder även centralt.
Blev du sugen på att läsa om fler vandringsleder i närheten av Kiruna? Missa inte vårat inlägg om de finaste områdena för vandring i Lappland.
Vanliga frågor
Slutet på juni till september är bästa perioden att vandra på. Vill du uppleva midnatssolen ska ta dig hit juni-juli.
Kungsleden skulle nog de flesta svara men bortser man från den får du inte missa Midnatssolstigen i Kiruna eller att göra ett besök till Trollsjön.
Ja det får du. Allemansrätten gäller om inget annat anges på plasten du är på men kom ihåg att inte störa eller förstöra. Och ta alltid med dig ditt skräp hem!
Ja, på de flesta ställen kan du göra det där det rinner fjällbäckar eller jokkar. Men ta ändå med dig tillräcklig med vatten när du vandrar du vet inte hur långt det är mellan de olika jokkarna.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!