I Vilhelminas kommun hittar du den finaste vandringen i fjällområden som Kittelfjäll, Marsfjällen, Saxnäs och Klimpfjäll. Självklart kan du även hitta leder mer centralt i Vilhelmina.
I det här inlägget tipsar vi om de populäraste lederna och turerna du kan hitta i Vilhelmina som bjuder på magisk fjällnatur!
De bästa vandringsleder i Vilhelmina är Durrenbäcken & 7 Forsar, Fatmomakke – Marsfjällets topp, Fättjaur – Grönfjäll, Henriksfjäll – Matsdal och Kittelfjäll – Grönfjäll. Mer centralt finns Strandpromenaden och Dalsjö terrängområde.
Innehåll
1. Durrenbäcken & 7 Forsar (Klimpfjäll)
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
I Klimpfjäll kan du vandra Durrenbäcken och 7 forsar som är en lättvandrad led på 3km. Leden passar bra att vandra tillsammans med barn.
Precis som namnet avslöjar på leden kommer du att passera 7 forsar. Den här leden passar perfekt att gå varma sommardagar eftersom du bjuds på flera badmöjligheter att svalka dig i. Även rastplatser finns längs leden.
Startar gör du vid Klimpfjällets alpina anläggning och därifrån följer du ”Trollstigen” som är utmarkerad med troll.
2. Fatmomakke – Marsfjällets topp
Längd: 12,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vill du upp på höjd och njuta av fjällvyer ska du vandra från Fatmomakke till Marsfjällets topp som är södra Lapplands högsta topp. Marsfjället ligger 1590 meter över havet. Det är en vandring på 12,5km med både lätta och lite mer utmanade partier.
Tips! Ett bra ställa för en paus är när du kommer till hängbron som går över Rodinsbäcken.
Höjdpunkten på vandringen är när du kommer fram till Marsfjällskåtan där otroliga vyer över Marsfjällsmassivet öppnar upp sig. Här ifrån är det 6km kvar till toppen.
Vi rekommenderar att du tältar någonstans nedanför toppen och bestiger den nästa dag. Det kan bli tufft att ta toppen samma dag som du gått hit. Är du vältränad är det nog inte några problem.
3. Fättjaur – Grönfjäll
Längd: 24km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En lite mer krävande vandring i Vilhelmina är att gå från Fättjaur till Grönfjäll. Terränger på leden varierar och är 24km enkel väg.
Under turen kommer du gå på kalfjäll, genom fjällskog och över myrar. Det här är en fjällvandring som bjuder på det mesta fjällen har att erbjuda. Vackra vyer och fjällnatur, du kommer inte bli besviken.
Extra fint är det när du kommer in vid Grantornsskalet och Grönfjället. Här går du i en dalgång med Grantonsbäcken som slingrar sig fram.
4. Henriksfjäll – Matsdal
Längd: 15,7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vandringen som går mellan Henriksfjäll till Matsdal är 15,7km enkel väg. Leden är inte svår att vandra utan går på fint upptrampade stigar genom en granskog i början innan du kommer fram till kalfjället. Men var uppmärksam, stigen kan ligga gömd under ormbunkar på sommaren.
Du kommer passera ett sameviste i Klitvallen där finns också en rast- och eldplats. När du har passerat Klitvallen blir naturen bara finare och finare av fjällbäckar, kalfjäll och dalgångar.
Vi rekommenderar att vandra leden på två dagar så du kan ta del lugnt och njuta av naturen. Tälta kan du göra vid någon av fjällbäckarna som slingrar sig längs leden.
5. Kittelfjäll – Grönfjäll
Längd: 9,6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En lättare och fin fjällvandring du kan göra om du vill ta med dig lite större barn är att vandra från Kittelfjäll till Grönfjäll eller tvärtom det är en vandring på 9,6km enkel väg.
Leden går genom fjällbjörkskog och granskog med utsikt över Kittelfjäll, Grönfjället, Klippfjället, Marsfjällsmassivet och Henriksfjället.
Se till att ha vattentäta kängor eftersom leden kan vara blöt och lerig på vissa ställen.
Vill du ha en längre vandring kan du fortsätta förbi Grönfjäll mot Henriksfjäll. Det blir då en tur på 16km enkelväg från Kittelfjäll.
6. Matsdalsvägen – Klitsvallens sameviste
Längd: 8,2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Även denna tur är en lättvandrad led att gå som är cirka 8km. Den tar dig från Matdalsvägen där även parkering finns till Klitsvallens sameviste genom gran- och björkskog.
Efter ett par kilometer kommer du fram till ett rastskydd med vedeldad spis. Ta med egen ved om du vill elda. Här är ett bra ställe att ta en paus innan du fortsätter till samevistet.
När du kommer upp på fjällplatån på väg till samevistet har du en riktigt fin utsikt över dalgångar och fjäll.
Vill du ha en längre vandring och uppleva vackra fjällvyer ska du ta dig upp på Klitavallens topp som ligger 879 meter över havet.
7. Borkasjö – Blerikstugan – Kittelfjäll
Längd: 31,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Det här är en fin 2-3 dagarstur om du kan fixa skjuts mellan Kittellfjäll och Borkasjön. Turen är 31,5km enkel väg och startar gör du från parkeringen i Borkarsjö.
Du kommer börja vandringen genom granskog som sen tar in dig i en fjällbjökskog. När du kommer upp på fjället är det lättvandrad med utsikt över fjällvärlden.
Förutom den fina fjällnaturen du får uppleva kommer du också att passera Svartbäckskdalen som är ett riksintresse för kulturmiljö. Här finns mycket spår efter samiska bebyggelser.
Tips! Övernatta i Blerikstugan och gör dagsturer därifrån till Marsfjället, Risfjällsområdet och Borkafjället.
8. Strandpromenaden
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du på ett snabbt besök i Vilhelmina och inte hinner ta dig till de närliggande fjällen för att vandra kan du gå deras Strandpromenad.
Det är en sträcka på 3km som går i en lättvandrad terräng längs vattnet. Startar gör du från småbåtshamnen som ligger nedanför hotell Wilhelmina där du även kan parkera.
Ett tips är att ta högre där leden slutar och gå några hundra meter tills du kommer till Bergmans Fisk & Vilt. Passa på att äta en god lunch här eller besök deras gårdsbutik.
9. Dalsjö terrängområde
Längd: 1-9km Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Ett fint naturområde att besöka som ligger i de centrala delarna av Vilhelmina är Dalsjö terrängområde. Här finns det fyra olika leder att välja på i varierad längd.
Lederna är färgmarkerade med blå, röd, gul och grön markering alla är lättvandrade. Här vandrar du genom tallskogar och på rullstensåsar intill vattendrag.
Det här är ett perfekt ställe för dig att vandra i om du inte vill eller har möjlighet att ta dig ut till fjällederna. Ta med matsäck och stanna på någon fin plats i naturen och njut.
Varför vi rekommenderar att vandra i Vilhelmina
Vilhelmina är en stor kommun med nära till fjällvärlden där de finaste vandringslederna finns. Men har du inte tid att ta dig dit kan du även hitta bra leder i de centrala delarna av Vilhelmina.
Det finns mycket varierande leder som passar både barn och dig som söker utmaning. Flera fina utflyktsmål finns också.
Både natur och terrängen är varierande och det finns mycket att upptäcka! Missa inte vår vandringsguide över leder i Västerbotten för mer vandring i området.
Vanliga frågor
Durrenbäcken & 7 Forsar i Klimpfjäll som är extra fin på sommaren eller vandringsleder i eller till Grönfjäll. Marsfjällets topp är också en fin led du inte ska missa.
Ja när du vandrar i fjällområdena i Vilhelmina. Där kan du fylla på med gott fjällvatten i bäckarna som rinner genom fjällandskapet.
Ja det är det om inget annat anges på platsen du är på. Särskilda regler kan gälla i naturreservat annars gäller allemansrätten. Kom ihåg att ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen och skada inte naturen.
Bästa tiden är augusti-september. Då är det lite lugnar och det är mindre mygg än vad det är på sommaren.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!