Vandring i Överkalix – 5 fina vandringsleder

Att vandra i Överkalix bjuder på vildmarksnatur, urskog, forsar, vattenfall och fina utsikter.

En vandring du inte ska missa är Laxforsberget eller vill du ha en mer lättillgänglig vandring nära de centrala delarna är Grelsbyberget vackert. Det är även bra plats att se norrsken på mellan oktober-mars!

De bästa vandringsleder i Överkalix är Laxforsberget, Hälljärv, Grustaget-Bastukoja, Grelsbyberget och Kvarnbäckens kulturstig.

1. Laxforsberget

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandring du inte ska missa i Överkalix är att gå upp för Laxforsberget som är ett naturreservat. Vandringen upp till berget är 2,5km enkel väg med start från parkeringen vid skogsbilvägen, ligger precis nedanför berget. Leden är lätta att gå.

Du kan också ta en längre vandringsled från Jokkfall till Laxforsberget som är 8km enkel väg.

Laxforsberget ligger 400 meter över havet, följ skyltar där det står Laxforsberget på. Att vandra här ger en känsla av att vandra i vildmark och naturen består av gammal urskog av tallar och lövträd.

Vandrar du här under sommar och hösten finns det gott om både bär och svamp!

Rätt snabbt in på leden kommer du belönas av fina utsikter av landskap som vatten, berg och dalar. Det finns flera fina platser att pausa på i naturen under vandringen upp.

Övernatta på Laxforsberget

Det är tillåtet att tälta på Laxforsberget och du kan hitta fina tältplatser antingen på toppen vid raststugan eller någon annan lämplig plats.

Vill du inte tälta kan du också övernatta i raststugan. I raststugan finns en kamin att elda i så du får upp värmen om det behövs. Även en grillplats finns intill stugan.

2. Halljärv

Längd: 3-6,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På andra sidan Kalix älven ligger friluftsområdet Halljärv. Här finns det tre olika leder att välja som är mellan 3-6,3km, lederna är indelade i olika färger som gula-, blåa och rödaspåret. Färgmarkeringarna sitter på träden.

Alla leder är lättvandrade och går på fina skogsstigar i en tallskog. Höjdskillnader förkommer som ger dig fin utsikt på vissa ställen över landskapet.

Tips! Ta med en god matsäck eller fika och äta på lämplig plats i naturen.

Inga vindskydd finns vid leden. Startar gör du från vägen, åk mot Halljärv längs vägen står en skylt ”Halljärv Terrängspår”.

3. Grustaget-Bastukoja

grustaget överkalix
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen mellan Grustaget och Bastukojan är en lättvandrad led på 5km som ligger utanför Jokkfall. Leder går i skog, över myrar och spänger.

Samma leder är även cykelstigar som byggts förhand på 20-talet och var den enda förbindelsen mellan andra byar. Längs leden finns också en del kulturlämningar.

Vissa delar av leden är blöta så vi rekommenderar att du tar på dig vattentäta kängor eller damasker. Målet med vandringen är att ta sig till Bastukojan som är en gammal skogshuggarkoja.

Det är tillåtet att övernatta i stugan och det är gratis. Kamin finns och ett utedass finns utanför. Det är en riktig mysig liten stuga!

4. Grelsbyberget

Längd: 1,6-4,8km
Svårighetsgrad:
Ledmarkeringar:

En favorit bland många lokalbor är att vandra upp till Grelsbyberg. Det finns tre olika leder att välja på som är mellan 1,6-4,8km, lederna är markerade med olika färg.

Förutom den vackra naturen och vyerna från Grelsbyberget ligger det centralt och gör det lättillgängligt.

Grelsbyberget är en perfekt plats att besöka under oktober till mars för att titta på norrsken!

Längs leden finns sex rastplatser och vilobänkar, två av platserna är med vindskydd och grillplats. Ett av vindskydden är placerat på toppen av berget. Ta med matsäck och ät den här uppe samtidigt som du njuter av utsikten.

5. Kvarnbäckens kulturstig

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du kultur och historia kan Kvarnbäckens kulturstig vara något för dig. Det är en lätt vandring på nästan 2km.

Kulturstigen går från Spradammen ner till Kvarnbäckens utlopp i Ängesån. Längs leden har det tidigare stått flera kvarnar. Idag kan man endast se några enstaka lämningar men man har markerat ut på ett ungefär vad de stått tidigare med skyltar.

Två vindskydd med eldplats finns ut med leden, ta med egen ved om du vill elda. Startar gör du från parkeringen som ligger vid badplatsen i Gyljen.

Varför vi rekommenderar att vandra i Överkalix

Det bästa med Överkalix är utsikterna som du bjuds på, älven och de olika forsarna som finns här. Det finns också många utflyktsplatser att ta sig till och bra med tältmöjligheter finns.

Det är inte jätte mycket leder att välja på och många av vandringslederna delar du med cyklister och kan vara väldigt blöta på vissa ställen. Trots det är det en vacker natur att vandra i och mycket av lederna går genom tallskog. Du får även uppleva endel historia längs vissa leder.

vandra i överkalix

Vanliga frågor

När är den bästa perioden att vandra i Överkalix?

Bästa perioden att vandra på är i juni-september. Tänk på att det är mycket mygg här under sommaren så myggmedel är ett måste.

Vilken vandring får man inte missa?

Det du inte får missa är att vandra uppför Laxforsberget. Övernatta gärna i raststugan som står på toppen eller tälta. Från toppen har du en magisk utsikt över landskapet nedanför.

Kan man fylla på med vatten längslederna?

Nej, det bästa är att du tar med dig tillräckligt med vatten när du vandrar i Överkalix. Eller använd en vattenflaska med ett vattenfiler då kan du ta vatten från exempelvis vattendrag.

Är det tillåtet att tälta i Överkalix?

Ja, om inget annat anges på platsen. Just i naturreservat kan det vara tältförbud. Annars gäller allemansrätt vilket gör du får tälta fritt i naturen i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar