I Piteå får du inte missa att vandra Eliasleden som är döpt efter Piteås mästertjuv Elias. Det är en fina och varierande vandring av både natur och en spännande historia som beskrivs längs leden.
Förutom Eliasleden finns även andra leder att vandra i Piteå som är intressanta. Arkeologstigen i Jävre är en spännande vandring med mycket kulturlämningar och med fin utsikt över Piteåbygden. Läs hela inlägget för fler tips på vandring i Piteå!
Bästa vandringslederna i Piteå är Eliasleden, Solanderleden, Råbergspåret, Pilgrimsleden i Lindbäcksstadion, vandra på Fårön, Arkeologstigen (Jävre), Piteå 400-leden och Hälsans stig.
Innehåll
1. Eliasleden
Längd: 26km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Piteås populäraste vandringsled är Eliasleden som totalt är 26km lång. Det går att vandra delar av leden om du inte vill gå hela. Eller varför inte dela in vandringen på två dagar med övernattning. Bra ställen att övernatta på längs Eliasleden är i skogskojan vid Nötmyrbodarna eller i kåtan vid Vitsjön.
Leden går hela vägen upp till Kalahatten och bjuder inte bara på en vacker natur utan även en hel del historia.
Leden har fått sitt namn efter den välkända stortjuven Elias, Piteås egna Robin Hood. Han stal från de rika bönderna och gav sedan stöldgodset till de fattig torpare.
Eliasleden startar mellan Svensbyn och Kalamark där också en parkering finns. Strax 1km från parkeringen ligger även Eliasgrottan som är ett populärt utflyktsmål.
2. Solanderleden
Längd: 220km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Solanderleden är en vandring som går längs med Norrbottens kust och är totalt 220km. Leden går från Luleå i norr till Jävre i söder. Leden är indelad i sju olika delar där varje del fått en egen färg. De delar som ligger närmast Luleå är den gröna och gula leden.
Sorlanderleden tar dig genom skog, små samhällen av byar, vildmark och kustlandskap. Vill du övernatta längs leden kan du boka boenden på vissa delar av sträckan medan andra delar av vandringen kräver övernattning i tält eller i vindskydd.
Under sommaren står sommarcafeér, gårdsbutiker och bygdegårdar öppna längs vissa delar av leden som blir ett mysigt avbryt i vandringen.
3. Råbergesspåret
Längd: 20km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja bitvis
Hela Rådbergsspåret är nästan 20km totalt men det går också att vandra kortare rundor av leden på några kilometer om du vill. Startar gör du vid gamla E4:an som ligger vid Karlbergsparken.
Leden är lättvandrad tack vare bra spänger som gör det lätt att komma fram. Rådbergsspåret är markerad med skyltar men vissa delar av leden kräver att du är lite mer uppmärksam på var du går.
Tips! Stanna vid någon av utsiktsplatserna Råberget och Falkberget där även vindskydd och eldplatser finns perfekt för en paus och matsäck. Här får du utsikt över hela Piteå samhället.
4. Pilgrimsleden (Lindbäcksstadion)
Längd: 4,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vid Lindbäcksstadion kan du vandra Pilgrimsleden som är 4,5km lång. Leden går i varierad terräng av upptrampade skogsstigar och stenig terräng. Några uppförsbackar förekommer också längs vägen. Pilgrimsleden är markerad med både ringar och färgmarkering i vitt, gult och rött.
I slutet på leden finns en eldplats du kan vila vid eller varför inte grilla här. Passa på att gå upp i utsiktstornet som står här, från toppen går även leden ihop med Lindbäcksstadions vandringsled.
Från tornet har du utsikt över Lillpite, Svensbyn, Öholmabron och Pitsundsbron. Utsiktstornet är också en fin plats att stanna på för att äta matsäck eller stanna en stund för lite avkoppling.
5. Vandra på Fårön
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Friluftsområdet Fårön ligger endast 4km från de centrala delarna i Piteå, vilket gör området lättillgängligt.
Här kan du vandra en naturstig på 3km där första delen är bra spångat så barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram.
Fina rast- och eldplats hittar du vid Kalkgrundsviken och på Lilla Fåröberget. Förutom den vackra naturen finns även Fåröns stugby, ett område med kolonilotter. Det är en härlig grönoas här av växter, stugor och odlingar.
6. Arkeologstigen (Jävre)
Längd: 7,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Arkeologstigen i Jävre är en lättvandrad led på totalt 7,5km som går i historiska spår. Här finns det kulturlämningar av gravar, offerstenar och labyrinter.
Förutom att passera fornminnen går stigen i en naturskön miljö av öppna ytor och stora klippblock, längs leden finns både rast- och utsiktsplatser.
Tips! Gör en avstickare upp på Högberget. Från berget har du utsikt över kustlandet och här finns två eldplatser, en på berget och en vid parkeringsplatsen. Du kan om du vill även ta bilen upp här om du inte känner för att gå.
7. Piteå 400-leden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Starta vandringen på Piteå 400-leden i Öjebyn som betyder ”byn på ön”. Det är en vandringsled som går från det gamla Piteå där staden var placerad förr i Öjeby till det nya Piteå, leden slutar vid Badhusparken. Det är vandring på totalt 7km genom Piteås historia.
Vandringen är lättvandrad och det finns informationsskyltar längs med ledens olika hållplatser där du kan läsa om historien kring staden.
Leden går bland annat genom Solanderparken, Rågrinda och Berget. Piteå 400-leden skapades när Piteå firade 400 år 2021, det var år 1621 de fick sina stadsrättigheter.
8. Hälsans stig (Piteå)
Längd: 3-6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Hälsans stig finns i flera Svenska städer som är till för att få det svenska folket att komma ut och röra på sig. Det är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden. Längden varierar från stad till stad.
Det är en lättvandrad stig som går i centrala Piteå och går ända ut till Västra kajen (södra hamn). Exakt startplats finns inte utan du startar där det passar dig.
Vid varje kilometer finns en skylt som visar hur stigen går oavsett åt vilket håll du går åt.
Varför vi rekommenderar att vandra i Piteå
Vi gillar att många leder är lättillgängliga från centrala Piteå och att det finns variation av både natursköna leder och kulturhistoriska leder.
De flesta av Piteås vandringsleder är lättvandrade vilket gör att de flesta kan ge sig ut och upptäcka Piteås natur.
Här kan du vandra både i vildmarksliknande natur men också på höjder där du bjuds på utsikter för Piteås omgivning.
Missa inte: Fina vandringsområden i Norrbotten
Vanliga frågor
Eliasleden ska du inte missa. Här blandas natur, utsikter och historia. Vill du inte vandra hela är ett fint och spännande utflyktsmål att besöka Eliasgrottan som ligger cirka 1km efter start.
Ja de flesta lederna går att vandra med barn. Det finns både korta turer och längre vandringar. Fårön är fin att vandra med barn om ni vill ha en kort led.
Från våren till hösten (maj-sep) är den bästa perioden att vandra på. Vill du undvika mygg då ska du vandra här i september.
Ja det får du om inget annat anges på platsen du är på. Allemansrätten gäller vilket är att du får tälta enstaka dygn så längde du inte skadar naturen eller stör markägare. Viktigt är att du alltid tar med dig ditt skräp tillbaka när du lämnar platsen.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!