Vi vandrade uppför Ottfjällets topp (Östra) en varm och fin sommardag i Juli. Det är en heldagsvandring med både lätt och stökig terräng.
Du har fin utsikt hela vägen upp till toppen vilket gör det svårt att lägga ifrån sig kameran. På toppen befinner du dig 1265 meter över havet.
Från Ottfjällets topp kan du se åt alla väderstreck. Vid klart väder ser du Helags, Lillstendalsfjället, Bunnerfjällen, Sylarna och Åreskutan. Du kan till och med se ända bort till Östersund.
4 saker du inte får missa när du vandrar till Ottfjällets topp:
- Andra vindskyddet vid forsen
- Ta en lunchpaus på fjället
- Utsikten från toppen
- Avsluta med ett bad i Ottsjön
Vi berättar mer om det längre ner…
Innehåll
2 Vandringsleder till toppen av Ottfjället
Längd: 11km t/r Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja Höjdmeter: 1265 m ö.h Lednummer: 285
Börja med att ta dig till Vålådalens fjällstation. Här finns en stor parkering att parkera bilen på. Från fjällstationen kan du välja en svårare vandring upp eller en lättare. Båda lederna går sedan ihop till samma led (285).
1. Starta bakom Vålådalens fjällstation vid liften (Svåra vägen)
Det vanligaste är att starta direkt bakom Vålådalens fjällstation där liften går. Här finns också en skylt där det står 285 som du följer.
Den här starten på vandringen är den svåra med mycket stenar och rötter. Leden startar direkt i brant uppförsbacke och kommer sedan ut på en bredare grusväg.
2. Börja vid elljusspåret (Lätta vägen)
Ett lättare alternativ är att ta elljusspåret bort. Har du Vålådalens fjällstation framför dig går du till höger och följer den smala asfaltsvägen bort mot elljusspåret.
Ta sedan vänster upp på Intervallspåret (Ottfjällsvägen). Här kommer du på en bred grusväg. Följ vägen upp tills du passerat forsen och det andra vindskyddet. Där tar du höger in på led 285.
4 saker du INTE får missa på vandringen
Att bestiga Ottfjällets topp är målet med vandringen men det finns andra saker du inte får missa när du vandrar här. Vi listar våra favoriter här under.
1. Vindskyddet vid forsen (Andra vindskyddet)
Missa inte det andra vindskyddet som också är det sista vindskyddet längs leden. Det ligger fint vid forsen med en vacker utsikt över fjällen.
Här kan du också passa på att vila benen en stund. Vill du grilla eller få upp värmen en kall dag kan du elda i eldplatsen som finns här. OBS! Ta med egen ved.
Från vindskyddet kan du också ta dig bort till forsen för att sätta dig på någon av klipporna i solen eller varför inte svalka fötterna här.
2. Ta en lunchpaus på fjället
Något som vi verkligen uppskattar är att äta lunch på fjället. Därför har vi alltid med ett liggunderlag och matsäck. Här på Ottfjället finns det gott om bra platser för en lunch.
Stora stenar finns längs leden som passar bra att sitta på eller att använda som bord, går också att använda stenarna som vindskydd när det blåser.
Det är också skönt att bara sätta sig direkt på riset med ett ligg- eller sittunderlag. Oavsett vart du väljer att sätta dig så kommer du få äta lunch till en magisk utsikt.
3. Utsikten från toppen (1265 meter över havet)
Det är lätt att gå på när man ska upp på en topp för det är där utsikten finns. Men ha inte för bråttom upp utan stanna till och kolla bakom dig ibland. Du kommer se berg och landskap som växer fram och som hela tiden ändras beroende på vart du är på leden.
Toppen – Självklart är det uppe på toppen du kommer få den bästa utsikten. Härifrån kan du se åt alla väderstreck och vid klart väder ända bort till Östersund. Du kan även se Sylarna, Helags och Åreskutan härifrån.
4. Avsluta med ett bad i Ottsjön (Och middag vid bra väder)
När du har vandrat klart och ska ta dig från Vålådalen får du inte missa att ta ett bad i Ottsjön. Ottsjön är en av våra favorit-badplatser och vi stannar oftast till här (vid bra väder) när vi vandrat i Vålådalen.
Det är en liten sandstrand med utsikt över Ottfjället och här ligger även kvällssolen på. Det är lätt att missa denna badplats. Innan bron över Storån svänger du in till höger. Här kan du parkera bilen, gå sedan över vägen och följ skogsstigen cirka 250 meter bort till badstranden.
Ibland tar vi även ner stormköket och äter middag här i solnedgången också. Det är ett riktig bra avslut på en heldags vandring om du frågar oss.
Hur ser terrängen ut?
Leden till Ottfjällstoppen är en svart led. Det är en svår terräng på vissa ställen och den går flackt uppför hela tiden, leden blir brantare ju högre upp du kommer.
Det finns breda och stabila spänger på många ställen längs leden som gör det lättare att ta sig fram. Vissa delar är leriga och steniga så ha koll på vart du sätter fötterna.
Vi rekommenderar att du har ett par vandringskängor eller ett par trailskor med bra grepp i sulan eftersom det kan bli halt på vissa ställen. Låt vandringen ta tid och ta det lugnt.
Kan man fylla på vatten längs leden?
Ja, du kan fylla på med vatten i fjällbäckarna som finns här. Vi rekommenderar att ta vatten i vattendrag högt upp på fjället då det är renast där eller använd en vattenrenare.
Vi tog vatten från en mindre bäck högt upp på leden, vi använde oss av en vattenflaska med vattenfilter. Och vattnet smakade gott. Annars kan du fylla på med vatten nere på fjällstationen i Vålådalen.
Finns café eller restauranger på Ottfjället?
Nej, det finns inget café eller restaurang på vägen upp till toppen. Men det finns vid starten i Vålådalen.
Vid fjällstationen kan du köpa fika och lättare lunch. Bor du på fjällstationen kan du köpa med ett lunchpaket på frukosten att ta med på vandringen om du vill.
Ottfjällets västra topp (1222 meter över havet)
Vill du inte gå så högt upp men ändå njuta av en fin utsikt? Då ska du satsa på den västra toppen som ligger 1222 meter över havet.
Det är inte en lika brant vandring uppför Ottfjällets västra topp som det är på den östra toppen på 1265 meter över havet. Till Ottfjällets västra topp är det 1km längre.
Flygplan Ottfjället (Flygplansvraket från 1966)
16 december 1966 havererade ett flygplan och kraschade in i Ottfjällets norra sida, planet var på väg från Luleå till Linköping.
Två piloter omkom i olyckan men planet ligger fortfarande kvar på Ottfjällstoppen. Många vandrar till Ottfjällets topp för att leta efter flygplansvraket.
Koordinater till flygplansvraket på Ottfjället
Det går ingen markerad led till planet utan du får leta efter det själv när du kommit upp på topp. Koordinaterna till vraket är 63°11’50.7″N 12°57’33.1″E
Saker att tänka på under vandringen
- Räkna med att det tar längre tid – Det tar alltid lite längre tid än vad du tänkt dig. Speciellt när du vandrar i fjällen och upp på kalfjäll. Lägg till någon extra timme på vandringen.
- Passa på att fylla på vattenflaskan i forsen – Behöver du fylla på med vatten ska du göra det i forsen eller i bäcken som rinner bredvid leden. Bäcken och forsen går du förbi när du svängt in till höger från grusvägen.
- Ta med extra kläder – På kalfjäll kan vädret snabbt slå om oavsett vad det är för väder innan. För att slippa bli kall eller blöt är det viktigt att packa ner extra kläder och förstärkningsplagg.
Vad vi tycker om att vandra här
Vi gillar att vandra på Ottfjället. Fjällnaturen, landskapet och utsikten ändras hela tiden ju högre upp du kommer.
Det är också en vandring som gör att du kopplar bort allt annat. Det är mycket intryck av naturen och du måste fokusera på vart du sätter fötterna.
Belöningen med vandringen är helt klart utsikten från toppen och det här är en led vi kommer att vandra flera gånger framöver. Det ligger dessutom i Vålådalen, ett av våra favoritområden att vandra i.
Bilder från Ottfjället
Vanliga frågor
Östra topp är 1265 m ö.h och den västra toppen är 1222 m ö.h.
Juli-september är den finaste tiden att vandra till Ottfjället.
Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i 1-2 dagar på samma ställe så länge du inte skadar naturen.
Ja, det finns två vindskydd på vägen upp till toppen. Ett i början på vandringen och ett vid forsen lite högre upp på leden.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!