Den finaste vandringsled som du kan nå från Vetlanda är Höglandsleden som också är en del av Smålandsleden. I Vetlanda finns flera naturreservat och naturområden att vandra i. Många är lättillgängliga från stan.
Terrängen som finns runt Vetlanda är oftast lätta att ta sig fram på vilket gör att alla kan vandra här oavsett ålder och erfarenhet.
De bästa vandringslederna i Vetlanda är Höglandsleden, Klockesjön, Vetlandarundan, Illhargenrundan, Historisk vandring och Hälsans Stig.
Innehåll
1. Höglandsleden (Utsikternas led)
Längd: 92km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Höglandsleden är en vandring som går genom det Småländska höglandet och är totalt 440km. Leden är indelad i 4 delleder där vi har valt att ta upp delled 2 som även kallas för Utsikternas led som går mellan Lövhult och Mariannelund. Det är en vandring som tar 4 dagar.
Vandringen startar i Lövhults friluftsområde och hit är det cirka 3,5mil från Vetlanda. Här finns en parkering att ställa bilen på. Tillbaka tar du tåget från Mariannelund till Nässjö för att sedan ta bussen till Lövhults friluftsområde igen.
Missa inte klippkanjonen som ligger i naturreservatet Skurugatan det är en 800 meter lång sprickdal med 35 meter höga bergväggar. Den ligger vid etapp 2.
Leden är tydligt markerad med skyltar och orangea färgmarkeringar. Övernatta kan du göra i vindskydden som finns vid varje etapps slut eller så tältar du där.
Etapper på Utsikternas led (Delled 2)
- Etapp 1: Lövhult-Eksjö (29km)
- Etapp 2: Eksjö-Klinte (13km)
- Etapp 3: Klinte-Ingatorp (31km)
- Etapp 4: Ingatorp-Mariannelund (19km)
2. Vandra Klockesjön
Längd: 10km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Klockesjön runt är 10km och går längs vattnet nästan hela tiden. I en omväxlande natur och terräng.
Du startar och slutar vandringen runt sjön från Ramoa äventyrsby som ligger cirka 4mil söder ut från Vetlanda. Hit tar du dig med bil och parkering finns här.
Missa inte Café Mangelboden som ligger vid äventyrsby. Här kan du ta en gofika eller en macka med utsikt över Klockesjön.
Har du möjlighet skulle vi rekommendera att övernattar i Ramoas äventyrsby. Här kan du boka ett flytande hotellrum, en jättekåta, torpstugor eller varför inte sova i ett lusthus på en egen ö? Vill du ha det enkelt kan du även sova i en hammock direkt ute i skogen.
3. Vetlandarundan
Längd: 27km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vetlandarundan är en vandring som går på ytterkanten runt Vetlanda och växlar mellan stad och naturområden. Det är en bra heldagsvandring att göra för att upptäcka både staden men också naturen som finns runt om.
Du startar Vetlandarundan i Östanås friluftsområde där även en informationstavla finns om rundan. Vanligast är att vandra motsols men du kan välja att vandra åt andra hållet också om du vill.
Vandrar du leden på sommaren kan du avsluta med ett bad i sjön Grumlan, badplatser till Grumlan finns i Östanås friluftsområde och vid Storegården.
4. Illhargenrundan
Längd: 2,7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Illhargens naturreservatet ligger nära stan men på andra sidan av Västerleden. Illhargenrundan är närmare 3km och går i en lummig skog som är en kontrast till stan som inte alls ligger långt bort. Här kan även barnvagnar ta sig fram.
Vandringen startar vid parkeringen till Illhargens naturreservat där det också finns en informationstavla om naturreservatet.
Förutom att vandra i den lummiga skogen kommer du passera ett gravfält från bronsåldern. Och kanske se spår efter en uttern vid vattenkanten då de lever i naturreservatet. Tyvärr är den svåra att få syn på eftersom det är skygga djur.
5. Historiskvandring
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Historiska vandringar är alltid intressanta tycker vi. Och i Vetlanda kan du vandra just en sådan runda som är 3km. På den vandringen får du ta del av det medeltida Vetlanda och du passerar platser som har varit viktiga för stadens utveckling.
Vanligast är att börja vid Vetlanda Kyrka och promenera medsols runt stan. Besök Vetlandas resecentrum för karta över platserna och byggnaderna.
Passa på att ta en fika på HeddaGretas Café och Stenugnsbageri som ligger på Storgatan, du kommer inte bli besviken!
6. Hälsans Stig
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Hälsans Stig är ett samarbete med Hjärt- och Lungfonden för att få ut det svenska folket att röra på sig. Hälsans Stig finns i flera svenska städer och ska vara lättillgängliga och anpassade så att alla kan gå den.
Längden varierar från stad till stad och just i Vetlanda är Hälsans Stig 5km lång. I Vetlanda vandrad du runt Kvarndammsområdet och du startar och slutar vid Vetlanda torg.
Leden är markerad med kilometerstolpar som är utplacerade efter varje kilometer. Det finns flera bänkar längs stigen om du vill pausa.
Varför vi rekommenderar att vandra i Vetlanda
Det finns leder i Vetlanda som är anpassade för alla även barnvagnar och rullstol. Vilket gör att alla kan få komma ut och njuta av naturen. Du kan nå många ledar direkt från centrala Vetlanda annars kan du ta bussen.
I Vetlanda finns det både korta och längre vandringsleder med övernattning, det finns något för alla åldrar. Lederna går på olika terräng men de är lätt att ta sig fram på.
Finast är det att vandra här under sommaren när det är lite varmare och ljusare ute. Men det går även att vandra här alla andra årstider också.
Vanliga frågor
Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar enligt allemansrätten om inget annat anges på platsen, särskilda regler kan gälla i naturreservat. Tänk på att inte stör någon markägare eller skadar naturen. Och ta alltid med ditt skräp när du lämnat platsen.
Missa inte Höglandsleden. Det är en lång vandring men du kan också välja att gå en etapp om du vill vara ute en heldag utan övernattning. Det är en fin vandring som går genom höglandet i Småland.
Ja det gör det. En fin vandringsslinga är då Illharjenrundan annars så finns också Hälsans stig.
Ja det finns om du vandrar Höglandsrundan. Vid vindskydden finns även eldplatser om du vill göra upp en eld för värme eller matlagning.
Totalt finns det 19 stycken naturreservat i Vetlanda kommun.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!