Varberg är en härlig och fin sommarstad, mest känd som surfparadis. Men det finns också bra vandringsleder i närområdet. En populär led som går här är Hallandsleden. Något du inte får missa i Varberg är att vandra upp på Hiaklitten.
De bästa vandringslederna som finns i Varberg är Hallandsleden, Klevaleden, Bexellestigen, Yasjöstigen, Höga bro leden, Hälsans Stig och Skogsbostigen.
Innehåll
1. Hallandsleden
Längd: 453km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Hallandsleden är en vandring som går längs västkusten i södra Sverige. Den är indelad i tre delleder norr, mellan och söder med 26 etapp. Välj själv vilken eller vilka etapp du vill vandra om du inte vi gå hela Hallandsleden.
Ett måste är att göra en avstickare till Hiaklitten som ligger i Åkullas bokskogar!
Varberg hör till den norra delleden med 8 etapp. Norra delleden går från Kungsbacka ner till Varberg. Det finns bra med eldplatser och vindskydd för att underlätta för en övernattning.
Läs mer: Vandringsleder och vandring i Kungsbacka
Etapp på den norra delleden av Hallandsleden:
- Etapp 1: Blåvättnerna-Stensjön (11,5km)
- Etapp 2: Stensjön-Äskhult (11km)
- Etapp 3: Äskhult-Stättared (15km)
- Etapp 4: Stättared-Dranstugan (17km)
- Etapp 5: Dranstugan-Gällarpesjön (22km)
- Etapp 6: Gällarpesjön-Åkulla (18km)
- Etapp 7: Åkull-Ästad (13km) Eller Etapp 8: Åkulla-Varberg (22km)
2. Klevaleden
Längd: 10,7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Några mil norr om Varberg ligger Agnbäck. Här ifrån startar Klevaleden. Det är en vandring på 10,7km som går mellan Agnbäck och Gunnarsjö. Leden har vit färgmarkering så du lätt ska hitta.
På vandringen får du uppleva olika typer av natur som odlingslandskap, kulturbyggnader och skog. Leden funkar utmärkt att vandra året runt men är finast på sommaren.
Till Angbäck eller Gunnarsjö beroende på vart du vill starta tar du dig lättast med bil, ingen kollektivtrafik går hit.
3. Bexellstigen
Längd: 6km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Öster om Varberg ligger Bexellstigen som även kallas för ”Bexells talande stenarna”. Leden är 6km och är markerad med röda skyltar där det står ”Bexellstigen på ”.
Stigen är uppkallad efter Alfred Bexell som på 1800-talet till 1900-talet ristade in visdomsord och namn på stenar och klipphällar för att bevara det svenska språket. Stenarna är ett kulturarv som är värt ett besök.
Förutom de talande stenarna finns spår från istiden och ett kulturlandskap. Bexellstigen är en vandring som är värd ett besök om du är i trakterna kring Varbergs. Hit tar du dig med bil och leden startar direkt vid parkeringsplatsen öster om Skärbäck.
4. Yasjöstigen
Längd: 5,3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Öster om Varberg ligger Yasjöstigen som är en vandring på 5,3km. Terrängen är lätt att ta sig då det är skogsstigar och skogsvägar. Leden är markerad med röda skyltar där det står Yasjöstigen.
Du kommer att vandra genom en spännande natur av bokskog, åkermarker från medeltiden och längs sjön. Ute på sjön ligger en liten ö som du kan ta dig ut till med en linbaneflotte, här finns också ett vindskydd med elplats.
Till Yasjöstigen tar du bilen och parkerar vid Åkulla Friluftsgård där vandringsleden startar. Här finns ett vindskydd och en eldplats. Tips! Ta en lunch på Åkulla Friluftsgård efter avslutad vandring.
5. Höga bro leden
Längd: 4,4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Höga bro leden hittar du några mil norr om Varberg. Det är en vandring på 4,4km som är en del av Kungsjölederna. Terrängen är varierande men går mest på grusväg och skogsstigar. Följ de gula ledmarkeringarna.
Leden börjar vid mötesplatsen Gunnarsjön och går via Höga bro och Stora Sävsjön. Ett tips är att stanna vid vindskyddet som finns ligger i Stora Sävsjön för en paus eller för att äta matsäck, här får du en fin utsikt över sjön.
6. Hälsans Stig
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du vandra i Varberg utan att ta dig därifrån? Då kan du gå på Hälsans Stig som är en vandring på 4km där varje kilometer är markerad med en skylt.
Hälsans Stig är till för att få fler att komma ut och röra på sig och är ett samarbete med hjärt-och lungfonden, stigen finns på flera platser runt om i Sverige.
Terrängen är lätt att ta sig fram på och kan vandras av alla då den går på asfalts vägar och grusvägar. Stigen går inne i Varberg stad, du kan både ta bil och buss till Hälsans Stig.
7. Skogsbostigen
Längd: 5,4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Öster om Varberg kan du vandra på Skogsbostigen. Det är en vandringsled som ligger i Skogsbo som är det största naturreservat i Åkulla bokskogar. Leden är 5,4km och går i en lättvandrad terräng av skogsstigar, grusvägar och spänger. Lite höjdskillnad finns på leden.
Skogsbostigen är markerad med röda skyltar där det står ”Skogsbostigen” på. Du kommer få uppleva bokskog och vacker vy över sjön.
Hit tar du dig med bil och parkerar vid Hiaklitten där även leden startar. Ett tips är att ta med matsäck och äta den på höjden samtidigt som du kikar på den fina utsikten över sjön.
Varför vi rekommenderar att vandra i Varberg
Varberg ligger fint vid havet men har också fina och stora naturreservat lite mer inåt landet som är värda att besöka om du befinner dig i Varbergs kommun. Det är mest korta vandringsturer du kan göra som är perfekta som dagsutflykter.
Vill du gå längre vandringar med övernattning är delar av Hallandsleden perfekt för det, speciellt Varberg-Åkulla. Just längs med Hallandsleden finns det både vindskydd och eldplatser vid varje etapp som är bra för övernattning.
Vanliga frågor
Ja det får du om inget annat anges på platsen du befinner dig på. Allemansrätten gäller vilket gör att du får tälta i enstaka dygn. Du får då inte skada naturen eller störa markägare. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp.
Till de vandringsleder som ligger lite utanför Varberg är det lättast med egen bil. Men till vissa leder går det att ta bussen.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!