Tjörn bjuder på varierade vandringsleder av natur, utsikter, kultur och historia. Det finns leder som passar hela familjen.
Här kommer du hitta fina rastplaster att pausa på för att njuta av medtagen fika eller lunch. Vi kommer berätta mer om de olika lederna på Tjörn i inlägget!
De bästa vandringslederna på Tjörn är Dyröleden, Sundsbyleden, Säbyleden, vandra uppför Vettberget, Häröns vandringsleder, Akvarellmuseet – Pilane och Åsebyleden.
Innehåll
1. Dyröleden
Längd: 5-7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Är du ute efter en riktig idyllisk skärgårdskänsla ska du ta dig till Dyrön. Där kan du vandra Dyröleden som är 5km utan avstickare. Vill du däremot utforska ön lite mer finns avstickare från leden och då blir hela turen cirka 7km.
Leden har tydlig markering av stolpar med gul färg på toppen. Det är en varierad terräng där vissa partier är lite mer tekniska. Här går du på hällar, stigar och över spänger.
Dyröleden går att starta från 6 olika ställen på ön. Vid varje start finns en tydlig träskylt som beskriver leden och där du kan ladda ner en karta. Information om leden finns även där du kliver av färjan.
Missa inte! Dynens Ravin. Längst ner i ravinen finns en rastplats där du kan passa på att äta medtagen matsäck och njuta av utsikt över Ålö.
Under vandringen kommer du uppleva magiska utsikter och närheten till vattnet. Lämningar från ett bronsåldersröse och en stenåldersby men också mycket sällsynta växter som växer på ön.
Färja till Dyrön
Du tar dig enkel ut till Dyrön med en färja som går året runt. Båten går från Rönnängs brygga i Tjörn till den norra delen av ön.
Du kan även ta en färja från Marstrand (Rökan) till södra delen av Dyrön. Från Göteborg går annars kollektivtrafiken direkt ut till ön.
2. Sundsbyleden
Längd: 5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
I Sundby säteri finns fler leder att gå och en av dom är Sundsbyleden. Det är en vandring på 5km som också är en del av Kuststigen.
Leden är markerad med skyltar och blå färgmarkering och går på en varierad terräng av stig, grusvägar och hällar. Under vissa perioder kan leden vara blöt och lerig så ta på dig ett par bra kängor.
Tips! När du vandrar Sundsbyleden tycker vi du ska gör en avstickare till Solklinten (ravinen och grottorna) om du har möjlighet.
Vandrar du leden medsols kommer du i början av leden komma fram till en rastplats med fin utsikt över Mjölkeviken. Här är det värt att stanna en stund.
3. Säbyleden
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Säbyleden är en historiks vandringsled som är 6km. Det är en lättvandrad led som går genom naturreservaten Breviks Kile och Säby Kile.
Terrängen är asfalt, stig och grusväg som tar dig genom öppna landskap, betes- och skogsmark. Leden slutar vid en stenstuga som ligger ute på Säby ö. Där finns en rast-och eldplats. Passa på att stanna här en stund och ät medtagen fika eller matsäck innan du går tillbaka.
Säbyleden startar vid Säbygården, där finns också parkeringsplatser. Börja gå medsols och följ de orange färgmarkeringarna.
4. Vandra upp på Vettberget
Längd: 4km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Varför inte vandra uppför Tjörns högsta berg Vettberget och njuta av magiska utsikter? Vettberget ligger 116 meter över havet och vid klart väder kan du se ända bort till Skagen och Danmark.
Vandringen uppför Vettberget är 4km tur och retur och är markerad med röda kryss. Terrängen går på berg och är inte svår att ta sig fram på. Det enda är att det går uppåt och kan kännas i benen.
Tips! Passa på att ta en paus uppe på toppen innan du går tillbaka ner igen. Varför inte ta med en god fika och njuta av utsikten vid fint väder.
Du både startar och slutar vandringen vid Vettbergsvägen, Aröd.
5. Vandra på Häröns
Längd: 3-7km Svårighetsgrad: Lätt-Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
På Häröns naturreservat går vandringslederna tvärs över ön och bjuder på fina havsutsikter och en varierande och spännande natur.
Gillar du växter och blomster ska du vandra Änga som är 6km. På den gamla gården Änga växer det vallmo och andra fina växter. Vill du uppleva fina utsikter över havet ska du gå till Holmudden som är 3km.
Tips! Passa på att göra ett besök på Magasinet Härnö för en lunch eller varför inte övernatta här en natt. Vill du däremot äta ute längs leden finns flera fina platser att pausa på.
För att komma till Härön från Tjörn går det färja från Kyrkesunds brygga som ligger på nordvästar Tjörn. Båtresan över till Härön tar cirka 5 minuter och biljetter köper du på plats. Oavsett vilken led du väljer så starta de alla där du kliver av färjan.
Vandringsleder på Häröns:
- Holmudden (3km)
- Änga (6km)
- Rörberget (7km)
6. Akvarellmuseet – Pilane
Längd: 12km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En blandning av både natur och kultur hittar du på vandringen mellan Akvarellmuseet och Pilane. Det är en lättvandrad led som är 12km enkel väg. Tydliga ledmarkeringar finns längs vägen med blå/vita skyltar där det står ”Tjörn Island of Art” på.
Du kommer gå genom ett charmigt kustsamhälle med sjöbodar och fiskebåtar. När du kommer bort från bebyggelsen kommer du passera tallskogar, ekhagar, stenåldersgravar och klippor.
Vandringen går på asfalt, stig och spänger. Startar gör du från Nordiska Akvarellmuseet och slutet på led är vid Skulptur i Pilane.
7. Åsebyleden
Längd: 2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du ha en lite kortare vandring men som ändå är lite utmanade då ska du gå Åsebyleden som är cirka 2km. Med branta backar kommer också fina utsikter som belöning. Trots de branta backarna är leden populär hos barnfamiljer.
Vandrar du med mindre barn kan ni välja en kortare backe som går upp till vindskyddet. Där har ni också en fin utsikt. Från Åsebyleden går det en avstickare till vindskyddet. Där går det bra att övernatt och det finns en eldplats men ta med egen ved.
Leden har tydliga markeringar av skyltar som visar vägen och vart du går av för att göra avstickare till vindskydd, utsikt och torpruin. Start och slut är vid ridhuset.
Varför vi rekommenderar att vandra i Tjörn
Tjörn är en vacker plats att vandra på och bjuder på en varierad natur som går längs vatten med vackra utsikter. Men också i skog och över ängar. Det är stor variation på vandringen och förutom vacker natur får du även uppleva kultur och historia längs lederna.
Alla leder passar bra som hel- eller halvdagsvandringar och vill du tälta kan du hitta fina platser att slå upp tältet på. Kolla först att det är tillåtet. Annars finns också mer bekväma boende att bo på som vandrarhem, B&B och hotell.
Är du på Tjörn ska du inte missa att ta dig ut till Dyrön eller till Häröns naturreservat!
Vanliga frågor
Ja, det får du. Men i vissa naturområden och naturreservat får du endast tälta på anvisade tältplatser. Annars gäller allemansrätten och du får tälta enstaka dygn utan att skada naturen eller störa markägare.
Dyröleden är vacker och vandringslederna ute på Härön får du inte missa.
Sommaren är bäst. Men du kan så klart vandra här året runt och varje årstid har sin egna charm.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!