Vandra på en av Sveriges tystaste platser, Muddus Nationalpark. Muddus är en liten doldis som ligger mellan Jokkmokk och Gällivare och tillhör Laponia (Lapplands världsarv).
Naturen här skiljer sig lite från den vanliga fjällnaturen, den består mesta av en gles och torr tallskog men också av blöta myrar. Terrängen är platt och lättvandrad. Tre entréer finns in till Muddus eller Muttos som den heter på samiska.
De bästa vandringsleder i Muddus Nationalpark är att vandra till Muddusfallet, gå Muddusleden, vandra till brandfältet, fågeltornet och till ravinen Måskosgårsså.
Innehåll
1. Vandra till Muddusfallet (Muttosfallet)
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Den kanske mest besökta och populäraste vandringen att gör i Muddus Nationalpark är att vandra till Muddusfalllet. Det är en vandring på 7km enkel väg och startar från parkeringen i Skájdde som ligger i den södra ändan av Nationalparken.
Framme vid vattenfallet står en raststuga, där finns dass, vedförråd och en tältplats för den som vill tälta.
Vattenfallet är 42 meter högt och forsar ner i den smala kanjonen Gähppogårsså. Häftigast är det att besöka vattenfallet i juni då vårfloden forsar och det är som mest vatten här då.
2. Muddusleden (Muttosbálges)
Längd: 45km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du upptäcka och utforska hela Nationalparken ska du vandra Muddusleden som är cirka 45km. Leden är lättvandrad och går på fina stigar och på spänger över myrmarker.
Vandringen tar dig genom gammelskog, förbi vattenfallet, raviner, sjöar och fågeltornet. Du kommer också att passera Muddus alla fyra rasstugor där du kan övernatta eller så tältar du, det finns fina tältplatser längs leden. Gott om rastplatser att pausa på finns också.
Det tar 3-4 dagar att gå hela leden beroende på hur lång du går varje dag. Det går att starta på leden från alla tre entréer Skájdde, Sarkavare och Suolávrre. Vanligast är att starta från Skájdde.
3. Vandra till brandfältet
Längd: 2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En kortare och lättvandrad tur att göra i Muddus Nationalpark är att gå till brandfältet som endast ligger 2km från entrén i Skájdde. Passar bra att gå med barn över dagen.
I hela Nationalparken finns spår från skogsbränder där den senaste var år 2006 som är brandfältet.
Skogen lever fortfarande men du kan tydligt se spår av branden på de svarta stammarna. Du kan också se vilken väg branden tagit och i hur stor utsträckning.
Att gå här är både spännande och lite ödsligt. Under vandringen får du även lära dig lite mer om skogsbränder och varför det blir skogsbränder. Leden är omtyckt av både bar och vuxna.
4. Fågeltornet i Muddus
Längd: 9km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vill du ha Muddus bästa utsikt eller vill du spana på fåglarna som lever i nationalparken? Då ska du ta dig till det höga fågeltornet som ligger över trädkronorna i Muttosluoppal.
Muddus Nationalpark ligger på platt och plan mark där du inte har mycket utsikt över området. Men från fågeltornet ser du riktigt långt över myrar, sjöar och till fjällen längre bort.
Tips! Ta med lite extra kläder, matsäck och kikare upp i fågeltornet.
Du kan gå hit från två entréer Suolávrre är den närmaste entrén som blir en tur på 9km men du kan också startar från Skájdde som blir en längre tur på 16km.
5. Vandra till ravinen Måskosgårsså
Längd: - Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du ha en kort tur kan du vandra till Måskosgårsså som betyder den slutna och trånga ravinen på samiska. Det ligger tio raviner efter varandra i Muddus Nationalpark där just Måskosgårsså är den största av dom alla.
Leden går längs med ravinens kant och ligger mitt i skogen. Tittar du noga kan du se en örn flyga förbi här.
Du kan starta från antingen entrén i Sarkavare (Sárggavárre) som ligger närmast ravinen eller från entrén i Skájdde som blir lite längre bort men är fortfarande en kort tur.
Varför vi rekommenderar att vandra i Muddus Nationalpark
I Muddus Nationalpark kan du tälta på valfritt ställe och det finns gott om fina tältplatser i området. Dessutom kan du övernatta i någon av de fyra stugorna som ligger längs Muddusleden.
Här kan du vandra på både markerade leder men du kan också välja att upptäcka Muddus på egen hand genom att gå oledat med karta och kompass.
Tänk på att skyltarna i Muddus Nationalpark står på samiska vilket kan vara svårt att förstå. Det bästa förutom naturen och tystanden är att det är platt och lättvandrat här vilket gör att alla kan ta sig farm.
Vanliga frågor
Ja, det får du. Här gäller allemansrätten men det är också viktigt att du följer de regler som hör till. Inte störa, inte förstöra. Du får tälta på samma plats i enstaka dygn, tänk på att slå upp ditt tält på tålig mark och ta alltid med ditt skräp när du lämnar platsen. I Muddus Nationalpark kan du hitta fina tältplatser.
För en kortare tur får du inte missa att vandra till Muddus vattenfall. Vill du vandra längre och upptäcka mer av a Nationalparken ska du välja att vandra Muddusleden som går runt hela parken.
Vi tycker Augusti är den bästa perioden att besöka Muddus Nationalpark på. Det är lite lugnare i parken och inte alls lika mycket mygg som det är mitt på sommaren. Även bär och svamp är mogna den här tiden.
Nej. Det är förbjudet att ta med hund i Muddus Nationalpark under sommar och höst. Mellan perioden 1 januari – 30 april är det tillåtet att ta med hund men den måste varar kopplad och får inte vara lös.
Ja, det finns fyra övernattningsstugor i området. De går inte att boka och en natt kostar cirka 150kr som du kan swisha. Det mest nödvändiga finns i stugorna, men du behöver ta med dig egna sängkläder eller sovsäck.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!