Grövelsjön är en mindre fjällby i närheten av Idre och ligger på gränsen till Norge. Grövelsjön är ett populärt område för vandrare.
Det är många som tar sig hit på sommar och höst just för att vandra i den vackra naturen. Det finns leder för flerdagars vandring, dagsvandring och lättare barnvänliga vandringsleder här.
I Grövelsjön finns 8 fina vandringsleder som är Hävlingen, Storvättershågna, Långfjället runt, Silverfallet, Naturstigen, Jakobshöjden, Valdalsbygget och Södra Kungsleden går även förbi här.
Innehåll
1. Hävlingen
Längd: 26km t/r Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Det här är en vandringsled som tar dig lång bort från civilisationen ut i vildmarken. Leden är 26km lång tur och retur och startar vid Grövelsjöns fjällstation. Leden är inte svår att gå och heller inte särskit brant förutom att den är lång.
Vandra längs med Södra Kungsleden norrut cirka 13km så kommer du till Hävlingen. Här är naturen helt magisk och du är verkligen mitt ute i ingenstans vilket är en häftig känsla.
Vill du kan du tälta längs med leden eller sova i någon av övernattningsstugorna. Du kan också vandra leden som en heldags vandring men starta tidigt det tar alltid längre tid än du tror.
2. Toppen av Storvätteshågna
Längd: 24km t/r Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Storvätteshågna mäter 1204 meter över havet och är det största berget i Svealand. Att vandra den här leden fram och tillbaka är en heldags tur på 24km tur och retur.
Leden är ansträngande att vandra eftersom det går brant uppför men det är det värt. Väl på toppen bjuds du på en otroligt fin utsikt över fjällvärlden, härifrån ser du bland annat Helgas.
Vandringsleden till Storvätteshågna startar vid Fjällstationen i Grövelsjön. Glöm inte att ta med dig mat och fika på vandringen för du kommer behöva en del energi att fylla på med.
3. Långfjället runt
Längd: 30km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Nej
Att vandra Långfjället runt är en vandring på 30km i omväxlande terräng på fjället. Du kan exempel göra vandringen på 2 till 3 dagar och dela in vandringen i olika etapper.
För att vandra denna led krävs att du är en van vandrare eller har koll på hur kompass och karta används eftersom du behöver det här. På den här leden finns inga ledmarkeringar.
Börja med att ta båten M/S Sylöra till Ryvang. Gå sedan till gården Sylen, därifrån börjar din vandring och du kommer uppleva vacker natur och fina fjällvyer.
4. Silverfallet
Längd: 7km t/r Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Att vandra till Silverfallet är en lätt vandrad led som går på breda stigar genom fjällskog, myrmark och lite på kalfjället. Leden är 7km lång tur och retur och passar för alla att vandra.
Leden är markerad med vinterledskryssen och sedan följer du skyltar mot Silverfallet. Till Silverfallet är det många som vandrar och det är ett populärt utflyktsmål för familjen.
5. Naturstigen
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Naturstigen är en lätt vandringsled som går i fjällskogen på fina stigar och upp på kalfjället. Leden är 4km lång och kan vandras av alla.
Längs med vandringsleden finns frågor som är utplacerad där du får lära dig en del om naturen. Vandringsleden startar vid Grövelsjöns Fjällstation och det är skyltat vart du ska gå.
6. Jakobshöjden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Jakobshöjden är en relativt lätt led att vandra men kan vara stenig på vissa håll. Leden är 7km lång och är perfekt om du vill utforska området kring Grövelsjön eller för att ta med familjen på sin första topptur.
Leden börjar vid Grövelsjöns Fjällstation. Börja med att följa skyltarna mot Hävlingen för att sen vika av mot Jakobshöjden. Ta med en god matsäck och ät den upp på toppen där det finns ett vindskydd.
7. Valdalsbygget
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Ta bilvägen mot Norge, precis innan den norska gränsen finns en stor parkering och där börjar vandringsleden. Följ den kryssmarkerade leden den kommer ta dig till Valdalsbygget.
Valdalsbygget är en enkel vandring på 6km som går på skogsstigar som kan vara steniga på vissa håll. Det som är speciellt med denna vandring är de gamla tallarna och gammelskogen du kommer att passera.
Passa på att ta en paus när du kommer fram till Valdalsbygget där det finns en raststuga innan du går tillbaka via Gammeldalen.
8. Södra Kungsleden
Svårighetsgrad: Svår Ledmarkeringar: Ja
Södra delen av den klassiska Kungsleden går genom Dalarna och Grövelsjön. Terrängen är varierande och går genom vacker fjällnatur, både platta platåer och stigningar bjuds det på.
Totalt är hela Södra Kungsleden 34 mil lång eftrsom den går från Sälen ända upp till Storilen.
Vill du vandra en del av Södra Kungsleden kan du gå etappen Högfjället (Sälen) till Grövelsjön. Det är en vandring på 16,5 mil enkel väg. Kungsleden är tydligt markerad.
Grövelsjöns fjällstation
Fjällstationen i Grövelsjön öppnar till midsommar och är öppet fram till början av oktober. Exakta datum kan variera från år till år.
Här kan du övernatta i både enkla rum men också i mer rymligare och bekvämare rum med egen toalett och dusch. Stugor går att hyra och du kan tälta i närheten av fjällstationen.
Butik finns där du kan köpa det nödvändigast för vandringen som frystorkat och hygienartiklar. Du kan även hyra vandringsutrustning på fjällstationen.
Övrig service som finns:
- Bastu
- Restaurang
- Café
- Självhushållskök
- Husdjur är tillåtet
- Wifi
Varför vi gillar att vandra i Grövelsjön
Det finns många fina leder i Grövelsjön som bjuder på det mesta, fin natur och vackra fjällvyer. Vandringslederna är för det mesta lättvandrade i Grövelsjön.
Att hitta en tältplats är lätt här och du kommer garanterat att hitta en plats där du får en fin morgon utsikt att vakna till. Grövelsjön är litet och mysigt men med en storslagen natur. Här kan du verkligen komma ut i ingenstans om du vill ha total tystnad och lugn.
Om du vill ha lite bekvämare boende ett par dagar kan vi rekommendera att kombinera vandringen i Grövelsjön med lite vandring i Idre Fjäll. Där har vi haft mycket lättare att hitta stugor och ofta är det rätt billigt på sommaren.
Vanliga frågor
Mitten på juni till september är den bästa tiden. På sommaren blommar fjället och det är ljust länge på kvällarna. På hösten är det myggfritt med en krispigare luft.
Missa inte att vandra till Silverfallet som passar för alla att vandra. Vill du har lite mer utmaning ska du vandra upp för Storvätteshågna. Jakobshöjden är också fin om du vill se Grövelsjöns området.
Ja du får elda men på platser där elden inte kan sprida sig. Elda på sandmark eller på grus. Elda inte på exempelvis mossa och torrmark. Och ha alltid vatten tillgängligt.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!