Bräcke ger dig vandring med stor variation allt från natur till mycket kulturlämningar av fäbodar, gravar från järnåldern, kojruiner och älggropar. Många av lederna går på skogsstigar längs med sjöar och bäckar.
En vandring du inte ska missa i Bräcke är att vandra Forsaleden som bjuder in till bad på flera ställen. Vill du ha utsikt ska du inte missa att vandra uppför Klevens topp. Läs inlägget för ta reda på mer om vandringen i Bräcke!
Bästa vandringslederna i Bräcke är Forsaleden, Kullaleden, Klevens topp, Kroktjärnsleden, S:t Olavsleden, Kamrisdalen, Kunskapsleden och vandring i naturreservatet Helvetesbrännan.
Innehåll
1. Forsaleden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Forsaleden är en av Bräckes finaste vandringsleder och den populäraste leden. Vilket inte alls är konstigt. Här är det en spännande natur av kulturlämningar (hällmålningar, järnålders gravar och rester efter Forsagården), en turkosa lagun och flera naturliga badpooler att bada i för den som vill.
Leden går på en lättvandrad skogsstig längs Forsaån och är 7km enkel väg. Det är ingen rundslinga så du vandrar tillbaka samma väg. Ungefär halvvägs in på leden finns ett vindskydd, eldplats och toalett. Inget café eller kiosk finns så ta med egen matsäck.
Ta med badkläder och bada i den populära laxtrappan!
Hit kommer många besökare speciellt under sommartid för att bada. Vill du ha det lite lugnare besök leden en vardag eller i augusti/september.
Hitta till Forsaleden
Du kan starta på Forsaleden från två olika platser. Antingen från den norra delen av leden eller den södra.
- Norra parkerigen – Åk mot Pilgrimstad och följ skyltar mot Haga och Höviken. Vid parkeringen följer du sedan skyltarna där det står Forsaleden.
- Södra parkeringen – Vid Gallö kör du av E14 och kör mot Revsund, fortsätt sedan mot Bodsjö. Ta den lilla vägen till höger 1km från Herrevadströmmen.
OBS! Parkeringsavgift betalas via sms. Åker du hit på sommaren blir parkeringen snabbt full så det bästa är att vara här tidigt.
2. Kullaleden
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Kullaleden är en led som går uppför Kulla där du bjuds på en vacker utsikt över Gimdalen som också är målet med vandringen. Det är en vandring på 4km och du går sen samma väg tillbaka.
Naturen längs leden är speciell av karga berg och hällandskap. Under vandringen kommer du passera en mysig lite skogstjärn som passar perfekt att ta men paus vid innan du fortsätter upp mot toppen. På toppen finns en raststuga och eldplats.
För att ta dig hit åker du mot Idsjöströmmen, ta sedan höger in på Idsjövägen och åk till avfarten där det står Kullavägen. Vandringen på Kullaleden startar vid vändplanen som ligger i slutet på vägen ovanför Herrgårdsboan.
3. Klevens topp
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vandringen till Klevens topp är inte speciellt lång med sina 2,5km men det är en krävande vandring bitvis eftersom det är riktigt brant på vissa ställen. Annars går leden på lättvandrade skogsstigar.
Målet med vandringen är att komma upp på toppen där du får utsikt över de närliggande landskapen. Stanna här en stund och njuta av utsikten, vid fint väder tycker vi du ska ta med fika och inta den på toppen.
I början av leden kommer du passera kulturlämningar som bland annat är stenåldersgravar, älggropar och kojruiner innan du tar dig uppåt. Vandringen startar vid Klevsand som ligger intill Idsjöns strand.
4. Kroktjärnsleden
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Mellan Gimdalen och Nyhem ligger Kroktjärnsleden som är en vandring på 5km. Kroktjärnsleden går i en lättvandrad skogsterräng med en liten uppför stigning.
När du gått några kilometer kommer du komma fram till Kroktjärn, här finns ett vindskydd som passar bra för en paus. Vid vindskyddet kan du även se lämningar från en kojruin.
Har du extra energi tycker vi du ska ta dig upp för toppen som ligger vid Kroktjärn, här får du utsikt över skogslandskapen.
Förutom den fina tjärnen och utsikten från toppen kommer du under vandringen på Kroktjärnsleden att passera kulturlämningar som ruiner, fångstgropar och en gammal fäbodvall.
5. S:t Olavsleden
Längd: 580km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled som går hela vägen från Selånger i Medelpad till Trondheim i Norge.
Pilgrimsleden passera även Jämtland och Bräcke. Leden är lättvandrad och går på underlag som skogsstigar, grusväg och asfalt.
Slipp släpa med dig massa packning och boka boende längs vägen. I Bräcke finns boendealternativ som passar dig som vill bo enkelt men också dig som vill lyxa till det.
På St Olavsleden kan du se vad det finns för olika boenden men du kan också planera din vandring här.
Etapper av S:t Olavsleden i Bräcke:
- Bräcke-Gällö (27km)
- Gällö-Pilgrimstad (18km)
6. Kamrisdalen (Klippskreva)
Längd: 2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En enkel och lätt vandring att göra när du är i Bräcke är att gå till Kamrisdalen som är en klippskreva mellan två bergsblock som har delat på sig.
Skrevan är cirka 15 meter bred och 20 meter djup.
Att vandra hit är ett häftigt utflyktsmål som kan vandras av alla även barnfamiljer. Det är en kort promenad på knappt 2km fram och tillbaka.
7. Kunskapsleden (delar av Gimåleden)
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Kunskapsleden är en del av Gimåleden och är en lättvandrad led på 6km. Den passar även bra för barn att gå.
Vandringen bjuder på en varierande och intressant natur och kultur. Informationsskyltar finns längs leden att läsa om omgivningen du passerar.
Längs leden finns det gott om vindskydd att pausa och vila benen i eller passa på att fylla på med energi. Startar gör du vid Gimårasten.
8. Vandra i Helvetesbrännan
Längd: 2-8km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Lite mer än 6mil utanför Bräcke ligger naturreservatet Helvetesbrännan. Här finns flera olika leder att gå i en varierande vildmarks terräng. Helvetesbrännan är ett ställe för dig som söker en stillsam och lugn plats att vandra på.
Helvetesbränna är en väglös vildmark där både björn och älg finns.
Här finns också spår av flera skogsbränder och naturen består av mycket tallskog och flera sjöar finns i området.
I naturreservatet finns det gott om både stugor och vindskydd. Vi listar här under vart du kan hitta dom.
Vindskydd i Helvetesbrännan
- Knipiptjärnsbäcken
- Kniptjärn
- Meijertjärn
- Abborrtjärn
- Rågen
- Djuptjärn
Övernattnigsstugor i Helvetesbrännan
- Flistersjön
- Rågen
- Djuptjärn
- Meijertjärn
Varför vi rekommenderar att vandra i Bräcke
Bräcke bjuder på mycket av både natur och kulturlämningar. Här vandrar du ofta i lummig, tyst och mysig skog oftast med närheten till vatten. Det finns leder för alla smaker oavsett erfarenheter.
Mycket vindskydd finns och fina utsiktsplatser som bjuder på vyer över landskapen kring Bräcke. I Bräcke får du tälta nästan överallt om inget annat anges på platsen du befinner dig på.
Tänk på allemansrätten att du endast får tälta i enstaka dygn, inte skada natur eller markägare och lämna inte skräp efter dig.
Om du vill läsa om mer vandring i området är det bara att läsa vidare i vår vandringsguide om Jämtlands vandringsleder.
Vanliga frågor
Forsaleden helt klart. Trots att de är mycket folk här under sommaren så är det en otroligt fin vandring. Kleves topp är också fin om du vill upp på höjden och njuta av utsikter.
Du tar dig lättast ut med bil till många av platserna.
Maj-oktober, finast är det under sommar och tidig höst tycker vi.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!