En av Sveriges mest värdefulla urskogar finns i Björnlandets Nationalpark som också bjuder på härlig vildmarksvandring. Här kan alla vandra stor som liten då det finns olika längd på lederna. Du kan också kombinera de olika lederna med varandra för en längre led.
Det finns två övernattningsstugor som alla får använda för en bekväm övernattning i nationalparken, de kostar inget men går heller inte att boka.
Det bästa vandringslederna i Björnlandets nationalpark är Björnlandsleden, Guldbäcksleden, Angsjöleden, Svärmorsleden, Rönnlandsrudan och Urskogsrundan.
Innehåll
1. Björnlandsleden
Längd: 6,3km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Björnlandsleden är 6,3km och går rakt genom nationalparken från den ena entrén Häggsjön till andra entrén Angsjön. Det är också en led du kan kombinera med de andra lederna som finns i parken. Leden är blå markerad och har en varierande terräng.
Övernatta gärna i Agnsjökojan som ligger vid Angsjön. Det kostar inget och går heller inte att boka så ibland kan du få dela stugan med andra. Annars kan du tälta här.
Du kan starta på Björnlandsleden från båda entréerna men vi skulle rekommendera att starta vid Häggsjön eftersom det är mindre folk där och du startar direkt på höjden.
Tips! Kombinera Björnlandsleden med Angsjöleden för en lite längre vandring.
2. Guldbäcksleden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Guldbäcksleden är 7km och tar dig ut till hällmarkerna i Björnlandet och upp på Björnberget där det finns en utsiktsplats och rastplats. Här har du utsikt över Björnlandets skogslandskap. Leden har orange färgmarkering och ger dig en omväxlande natur och terräng.
Packa ner matsäck och ät den på rastplatsen som finns uppe på Björnberget!
Du startar på Guldbäcksleden vid Angsjö entrén där det finns parkeringar, toaletter och rastplats. Här kan du även fylla på vattenflaskan med vatten i kallkällan.
Vill du ha en lite längre vandring och även gå runt hela Angsjön tycker vi du ska kombinera Guldbacksleden med Angsjöleden. Vik av på Ansjöleden vid Angsjökojan när du är påväg tillbaka till entrén.
3. Angsjöleden
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Angsjöleden är 4km och tar dig runt hela Angsjön och förbi Angsjökojan. Det är en lätt vandring och perfekt att gå om du har ont om tid eller vandrar med barn.
Vandrar du runt sjön under tidig vår kan du få se svan, storskarke och knipa.
Leden har röd färgmarkering. Önskar du en längre vandring kan du kombinera leden med parkens alla andra leder.
Du börjar vid Angsjö entrén där det finns parkering, toaletter, rastplats och en kallkälla där du kan fylla på med vatten. Vanligast är att gå motsols men du kan så klart välja att gå åt andra hållet också.
4. Svärmorsleden
Längd: 12km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Svärmorsleden är Björnlandets längsta vandringsled och kanske även den mäktigaste. Leden är 12km lång och passar utmärkt att vandra över en helg med övernattning i Angsjökojan och Svärmorskojan. Leden har grön färgmarkering som gör det lätt att hitta.
Passa på att ta någon av de anslutande lederna som tar dig upp på Björnbergets topp och njut av utsikten över nationalparken. Ta med fika och stanna en stund på rastplatsen som finns på toppen!
Vanligast är att börja vid Angsjö entrén. Men du kan också starta i Häggsjö entrén och börja på Björnlandsleden först som sedan går ihop med Svärmorsleden då blir vandringen även längre.
5. Rönnlandsrudan
Längd: 4km Svårighetsgrad: Svår Ledmarkeringar: Ja
Vill du vandra på ett lite lugnare ställe där det inte är så mycket folk ska du vandra Rönnlandsrundan som är 4km. Här kommer du direkt ut på berget och höjderna.
Terrängen är svår på vissa delar med stora block och stenar därför är ett par stabila vandringsskor ett måste. Rönnlandsrundan är markerad med gul färgmarkering.
Tips! Gå leden medsols då kommer du direkt upp på berget med utsikt över Björnlandets myrar och Råtjärn!
Strata vandringen vid Häggsjö entrén där finns parkering, toalett, rastplats och informationstavlor. Ta med dig matsäck som du kan äta vid Råtjärnens rastplats.
6. Urskogsrundan
Längd: 2,6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Urskogsrundan är en lätt och kort led som passar för alla att vandra även barn. Leden är 2,6km lång och tar dig ut i Björnlandets urskogen.
Leden har lila färgmarkering och går på en varierande terräng.
Börja med att starta vid entrén vid Angsjön, första biten går på röd, grön och orange led innan Urskogrundan börjar och du kommer ut i urskogen som är Sveriges mest välbevarade.
Varför vi rekommenderar att vandra i Björnlandets nationalpark
Björnlandets nationalpark har en häftig natur att vandra i och det finns vandringsleder som passar alla, det vi gillar är att du kan variera de olika lederna med varandra.
Det bästa med Björnlandet är att det finns övernattningsstugor som alla kan använda utan kostnad. Men eftersom de inte går att boka kan stugorna ibland vara fulla och du kan bli utan plats.
Besöker du Björnlandets nationalpark på sommaren, glöm inte att packa ner både myggmedel och mygghatt!
I Björnlandet bjuds du på fina utsikter där du kan blicka ut över nationalparkens landskap och urskogen som växer här. Både rast- och eldplatser finns runt om i nationalparken.
Toaletter och parkeringar finns vid båda entréerna i Häggsjö och Angsjön. Källvatten finns även vid Angsjö entén.
Vanliga frågor
Ja det får du men den måste vara kopplad även om du har en hund som är duktig på att komma på inkallning måste den vara kopplad i nationalparken.
Ja du får tälta i nationalparken men i zon 1 får du endast tälta på den angivna tältplatserna. Zon 1 är området runt entrén och Agnsjön.
Ja det kan förekomma men det är väldigt ovanligt att du skulle stöta på en björn när du är och vandrar i Björnlandet.
Har du gott om tid ska du vandra Svärmorsleden. Har du däremot mindre tid skulle vi rekommendera att vandra Björnlandsleden eller Angsjöleden. Du kan även kombinera olika leder med varandra och därför variera längden på vandring.
Du tar dig lättast hit med bil, parkeringar finns vid båda entréerna som är vid Angsjön och Häggsjö. Björnlandet ligger i Åsele kommun, drygt 16 mil utanför Umeå.
Hörsten tycker vi eftersom det är mindre mygg eller inga alla. Men du kan vandra i Björnlandet året runt.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!