Vandring i Uppsala – 8 fina vandringsleder

Det finns många naturreservat och naturområden i Uppsala som bjuder på både längre och kortare leder. Det är oftast en lättvandrad terräng du går på här. Det bästa är du kan nå många av de fina lederna med kollektivtrafiken.

De bästa vandringslederna i Uppsala är Upplandsleden, Hågadalen-Nåstens, Linnéstigarna,Tjäderledsmossen, Vikingaleden, Vildmarksleden (Storskogen), Jällaleden och Salstaleden.

1. Upplandsleden

Längd: 500km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Upplandsleden är en vandring som totalt är 500km och går från Mälaren i söder till Dalälven i norr. Leden är uppdelad i 45 olika etapper och slingor som är allt från 5-30km. Du väljer själv vilka etapp du vill gå och hur många.

Tips på etapp från Uppsala:

  • Etapp 0 (Gula stigen) – Börjar vid Studenternas idrottsplats och gå till Skarholmen (10km).
  • Etapp 1 – Sunnersta till Ny by (8,5km).

Att vandra Upplandsleden ger dig varierad natur och terräng. Vissa delar är lättare och andra lite svårare. Längs med leden finns det vindskydd, eldplatser och fina utkiksplatser värda att pausa på. Leden har orange färgmarkering.

2. Hågadalen-Nåstens

skogssvandring uppsala
Längd: 40km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hågadalen-Nåstens är ett stort naturreservat i Uppsala. Här finns det flera leder som går ihop med varandra och du kan själv välja om du vill gå en lång vandring med övernattning eller vandra en dagstur.

Totalt finns det 40km vandringsled och det finns vindskydd, eldplats och utsiktsplatser vid lederna.

Terrängen är varierad många stigar är breda och är på grusvägar andra är smalare skogsstigar som kan vara både stenig och rotig. Du tar dig enkelt hit med bil men du kan även ta dig hit med kollektivtrafiken.

Från dessa parkeringsplatser kan du starta:

  • Lillängen
  • Hällens gård
  • Kung Björns hög
  • Håga Bro
  • Norra & Södra Norby
  • Stora Djurgården
  • Lurbro bro

3. Linnéstigarna

blomsterstig
Längd: 5-16km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra i Linnés fotspår finns det totalt 8 vandringsleder i Uppsala där du får både information om platserna och historian. De är allt från 5-16km långa leder.

Terrängen varierar men är för det mesta lättvandrad. Allt från skog, ängar, betesmarker och vid vatten. Det finns en vandringsled som passar alla och alla åldrar.

De populäraste vandringslederna som går i Linnés fotspår är Danmark-, Gottsunda-, Jumkils-, och Vaksalavandringen, alla leder är blå markerade. Lederna går både i centrala Uppsala men också lite utanför.

Linnéstigarna i Uppsala:

  • Jumkilsvandringen – 5km
  • Gamla Uppsalavandringen – 12km
  • Vaksalavandringen – 9km
  • Husbyvandringen – 16km
  • Hågavandringen – 6km
  • Ultunavandringen – 7km
  • Danmarksvandringen – 16km
  • Gottsundavandringen – 8km

4. Tjäderledsmossen

Tjäderledsmossen
Längd: 11,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tjäderledsmossen är en vandring som går runt hela Tjädermossen som är ett naturreservat. Det är en vandring som är 11,5km. Men du kan också välja att gå kortare rundor i Tjädermossen om du vill.

Vid Skärsjön finns en eldplats, raststuga och toalett. I raststugan får du övernatta i enstaka nätter, där finns fyra sängplatser och ett vedförråd.

Det kan vara svår terräng att ta sig fram på vissa ställen men med bra skor ska det inte vara några problem. Parkera vid Tjädermossens parkering där börjar också vandringsleden.

5. Vikingaleden

vikingaleden uppsala
Längd: 27km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vikingaleden är en vandring som tar dig genom fornminnestiden och är en del av St Olov Waterway.

Totalt är hela leden 27km lång om du vill gå runt hela men det går även bra att gå en del av den. Vikingaleden är markerad med en roströd färg tillsammans med Olavskorset.

Den här vandringen går genom gammal bebyggelse från 1700-talet. Det är enkelt att ta sig fram på leden som går på grusvägar och mindre stigar. Vandringsleden startar vid Sandra gård eller vid Hargs kyrka. Dit kan du ta dig med buss eller bil.

6. Vildmarksleden (Storskogen)

vildmarksleden uppsala
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vildmarksleden går i Storskogens naturreservat och är 6km lång. Den går i en omväxlande terräng och kan vara svår att ta sig fram på vid vissa partier där det är stora stenar och rotiga partier.

Annars vandrar du i en gammal tallskog med känslan av att vandra i vildmarken. Det finns två vindskydd på leden och toaletter finns vid Storskogens parkering där även leden börjar.

7. Jällaleden (Storskogen)

jällaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som går i Storskogens naturreservat är Jällaleden som är 7km. Leden går rakt genom skogen mellan Jälla och Storvreta.

Det är en stökig terräng att ta sig fram på och vi rekommenderar att du har ett par stabila vandringskängor när du går här. Det är stora block längs leden.

Jällaleden är röd markerad och en bit in på leden finns rast- och eldplatser. Parkera vid Jälla där du även kan startar ifrån. Har du ingen bil kan du ta bussen hit.

8. Salstaleden

salstaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Salstaleden är en vandringsled som är 7km och är en lätt vandringsled. Här får du uppleva islämningar, gamla ekar, slottsmiljö och kulturhistoria.

Leden är markerad med blå färg så du lätt ska hitta runt på leden.

Det tar ungefär 2,5 timmar att gå och du kan parkera i Skyttorp, Salsta slott och Vatttholma där du även kan starta din vandring.

Varför gillar vi att vandra i Uppsala?

Uppsala har många och fina naturreservat att vandra i. Vandringslederna är tydligt markerade vilket gör det lätt att hitta.

När du vandrar i Uppsala får du uppleva mycket historia på olika platser vilket vi tycker är intressant. Det är lätt att ta sig till de olika lederna oavsett om du har bil eller inte.

Det är bra bussförbindelser till alla vandring som ligger en bit utanför stan. I Uppsala finns det vandringsleder som passar för alla vilket vi tycker är toppen.

linnestigen

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar