Vandra i en härlig skärgårdsmiljö längst kusten eller ta dig upp på höjder och njuta av utsikt. Det finns mycket variation på vandringslederna på Orust, allt från natursköna leder till kulturstigar.
Den mest populärsate vandringen på Orust är Orust Tvärs som är en delled av Kuststigen. Annars får du inte missa att vandra i naturreservatet Härmanö. Mer om de lederna hittar du i inlägget.
De bästa vandringslederna på Orust är Orust Tvärs, vandring på Härmanö, kulturvandring i Kultehamn, Husebyleden, Svens Altare, Pilgrimsleden och Porsnäsleden.
Innehåll
1. Orust Tvärs (Kuststigen)
Längd: 44km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Orust Tvärs är en vandring på 44km och är en del av Kuststigen. Leden har blå färgmarkering och går från kust till kust. Vandringen är indelad i fyra etapper. Är du van att vandra och orkar kan du gå hela på en dag men vi rekommenderar att dela in vandringen.
Under vandringen på Orust Tvärs får du uppleva både kultur och natursköna platser. På vägen finns informationsskyltar som berättar om platser och naturen du passerar. Terrängen varierar från asfalt, skogsstig och grusvägar.
I dagsläget finns inga vindskydd längs Orust Tvärs. Vill du övernatt är det bästa att ta med eget tälta och hitta lämplig plats att övernatta på.
Etapper på Orust Tvärs:
- Etapp 1: Svanesund – Hoga (11km)
- Etapp 2: Hoga – Göksäter (11km)
- Etapp 3: Göksäter – Malö Strömmar (13km)
- Etapp 4: Flatön, Malö Strömmar – Ängö, färjeläget Dragsmark (9km)
2. Vandra på Härmanö/Gullholmen
Längd: 2,5-5km Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Härmön är ett stort naturreservat i Bohuslän och en ö väster om Orust. Här finns det olika vandringsleder i varierad längd och svårighetsgrad. Lederna är mellan 2,5-5km och terräng består av stig, spänger, grusväg och klipphällar.
Här vandrad du genom samhälle, fiskeläger och naturreservat. Du kommer passera flera badplatser så packa ner badkläder och matsäck om du besöker Härmanö och Gullholmen på sommaren.
Under sommarsäsongen finns även några få restauranger och caféer på ön. Vill du övernatta är ett tips att hyra stuga i Gullholmsbaden. Där finns också bastu och restaurang, ett perfekt avslut på en vandring.
Vandringsleder på Härmanö
- Höpallen – Härma (2,5km)
- Skålldalen – Härmanö huvud (3km)
- Gullholmen – Klippevik (4km)
- Härm – Myren (4km)
- Myren – Skålldalen (5km)
- Färjeläget ut till Härmaö (8km)
Ta dig till Härmanö
För att ta sig till Härmanö behöver du ta färja från Tuvesvik till Gullholmen. För att komma till färjanläget som ligger i Tuvesvik kan du ta både bil och buss.
Det tar ungefär 5minuter med färjan som är en personfärja. Kommer du med bil finns parkeringar i närheten av färjan.
Från Stenungsunds station går en buss till Tuvesvik, en resa på cirka 1timme. Du kan också ta en buss från Henåns bussterminal.
3. Kulturstigen i Kultehamn
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du intresserad av kultur och vill ha en lättvandrad led i Orust? Då ska du vandra Kulturstigen som ligger i Kultehamn. Det är en vandring på 4km som går på grusvägar och skogsstigar.
Under vandringen passerar du flera torpruiner som du kan läsa mer om på skyltarna som står vida varje ruin, där berättas torpets historia. Området vart på 80-talet ett kulturminne.
Förutom rester av gamla hus finns fortfarande torpväster kvar som pimpinellros, syrener och häckspirea.
4. Husebyleden
Längd: 3,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Är du ute efter utsikt och en lite mer utmanande vandring då kan Husebyleden vara något för dig. Det är en kort vandring på 3,5km som går på skogsstig och är bitvis brant uppför.
Leden är tydligt markerad med både blå band och blå pilar. När du kommer till fornborgen bjuds du på en vacker havsutsikt härifrån.
Tips! Ska du vandra Husebyleden se till att ta på dig vattentäta vandringskängor eftersom det kan vara blött på vissa ställen och ojämnt underlag.
5. Svens Altare
Längd: 6km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En annan vandring som bjuder på magisk utsikt är Svens Altare som ligger i området Storehamn. Det är en vandring på 6km och är en rundvandring som tar runt 3-4 timmar eftersom det är en del höjdmeter du ska ta dig uppför.
Leden är tydligt markerad med gula pilar som visar vägen till Svens Altare som ligger 106 meter över havet, som också är vandringens höjdpunkt. Här ifrån ser du Orust och ända bort till Smögen vid fint och klart väder.
När du vandrar upp till Svens Altare kommer du även passera olika platser där det finns informationsskyltar som berättar om människorna från förr och deras tillvaro här.
Starta härifrån
Vandringen börjar vid parkeringen som ligger väster om Morlanda Brygga, här finns också en karta över leden.
6. Pilgrimsleden
Längd: 90km Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Pilgrimsleden i Orust går mellan åtta kyrkor och är totalt 90km lång. Tänk på! Vandringen är under uppbyggnad så det kan vara svårframkomligt på vissa ställen.
Vandringen är indelad i 9 delleder och du väljer själv vilken du vill gå eller om du vill gå flera. Starten är vid någon av de 8 kyrkorna.
Terrängen och svårighetsgraden varierar och du vandrar bland annat på stig och småvägar. Vandringen går genom skog, hav och berg. Passa på att pausa för fika när du kommer till havet.
Delleder på Pilgrimsleden Orust:
- Långelanda Kyrka – Stala Kyrka (12km)
- Stala Kyrka – Tegneby Kyrka (6,5km)
- Tegneby Kyrka – Nösunds Kapell (11km)
- Nösunds Kapell – Morlanda Kyrka (19km)
- Morlanda Kyrka – Röra Kyrka (12km)
- Röra Kyrka – Stala Kyrka (10km)
- Röra Kyrka – Torps Kyrka (13km)
- Torps Kyrka – Myckelby Kyrka (9km)
- Myckelby Kyrka – Långelanda Kyrka (12,6km)
7. Porsnäsleden (Hälleviksstrand)
Längd: 4,7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Väster om Orust ligger Hälleviksstrand och här kan du vandra Porsnäsleden som är 4,7km. Vandringen är svårt bitvis men otroligt vacker.
Leden är markerad med vit färgmarkeringen och går över myrmarker och klippor. Den första kilometern av vandringen börjar lätt men går sedan över till klippor och skärgårdsmiljö.
Vandrar du leden på sommaren får du inte glömma att packa ner badkläder och matsäck. Fina platser att pausa på kommer du hitta på klipiporna.
Varför vi rekommenderar att vandra i Orust
Det bästa med att vandra i Orust att det är en varierad natur och det finns leder som passar för alla smaker både utmanande och lättare vandringar.
Här kan du vandra året runt men som bäst är det här på sommaren. Då är även flera sommarcaféer öppna om du vill pausa och njuta av gofika på vägen.
Nackdelen är att det är ont om vindskydd för att övernatta i så ta därför med dig tält om du vill sova ute i naturen. Men kolla alltid vad som gäller i det området du är i. I naturreservat kan särskilda regler för tältning gälla.
Vanliga frågor
Sommaren är den bästa. Men du kan så klart vandra är året runt och hösten är också väldigt fin här.
Orust Tvärs får du inte missa men vill du ha en kortare vandring ska du vandra någon av lederna som ligger på Härmanö/Gullholmen.
Ja, allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta fritt. Men som vi nämnt innan så kan särskilda regler gälla i naturreservat som tältförbud eller att du får tälta på anvisad plats. Lättast är att kolla vad som står på Länsstyrelsen.
Nej, det kan du inte. Det bästa är att ta med sig tillräckligt med vatten. Vissa leder passerar caféer och någon butik där du kan köpa vatten. Men du kan inte fylla på med vatten ute i naturen.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!
Jag har tipsat om er fina genomgång av vandringsleder på Orust i Idébanken på Orustkartan. Tipset hamnade i tråden om Fysisk aktivitet, motion, idrott och sport- även om vandring ju är så mycket mer än så. 🙂
Tack för en inspirerande blogg!
https://www.facebook.com/105320181615112/posts/139422554871541/