Helsingborg är en fin och kustnära stad som bjuder på fin vandring i södra Sverige. Det är lätt att ta sig ut till många av lederna med buss om du inte har tillgång till bil. I Helsingborg kan du även göra en historievandring om du är intresserad av historia.
Den bästa vandringen i Helsingborg är Kullaleden, Tallskogsleden, Landborgspromenaden, Mörarp runt, vandra från Mölle till Helsingborg, Slottsvandringen (Domsten-Sofiero) och Söderåsens Nationalpark.
Innehåll
1. Kullaleden
Längd: 70km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Kullaleden är en delled på Skåneleden (SL5) som är 70km och går runt Kullhalvön från Helsingborg, Höganäs, Kullaberg, Arlid och Utvälinge. Kullaleden erbjuder en varierande terräng att vandra på med fina upplevelser längs leden.
Leden är indelad i 6 etapp. Vill du inte vandra hela Kullaleden kan du välja att vandra en etapp som passar bra som en heldagsvandring. Leden går längs kusten hela vägen, ett tips är att packa ner badkläder du kommer vilja stanna till för ett dopp vid fint väder.
Vill du slippa bära på tält när du vandrar finns det olika boendealternativ ut med Kullaleden som passar för alla plånböcker och smaker, även restauranger och fik finns på vägen.
Läs mer: Vandring vid Kullaberg och Kullahalvön
Etapper på Kullaleden:
- Etapp 1: Helsingborg-Höganäs (22km)
- Etapp 2: Höganäs-Mölle (12km)
- Etapp 3: Mölle-Kullens fyr (5km)
- Etapp 4: Kullens fyr-Arlid (12km)
- Etapp 5: Arlid-Jonstorp (10km)
- Etapp 6: Jonstorp-Utvälinge (11km)
2. Tallskogsleden
Längd: 5,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Tallskogsleden ligger i centrala Helsingborg och går från Råå i söder till Planteringen i norr. Det är en vandring på 5,5km som är lättvandrad och går bland annat på asfalt och grusvägar.
Leden går genom naturområden, parker, bostadsområden och industriområden. Längs leden finns lekplatser, utegym, grillplatser och vindskydd som du kan nyttja om du vill.
I området Tallskogsleden går i planterades det en hel del tallar under 1800-talet för att förhindra sandflykt. Det innebär att fin sand flyttas av vinden och bildar sanddyner som i sin tur bland annat kan förstöra jordbruk.
3. Landborgspromenaden
Längd: 13km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Landborgspromenaden är en vandring som går genom hela Helsingborg längs kusten. Hela leden är 13km och går på en varierande men lätt terräng som är barnvagnsvänlig. Vissa höjdskillnader förekommer på enstaka ställen.
Landborgen ligger ungefär 20 till 40 meter över havet och naturen du kommer passera är omväxlande av parker, skogsdungar och åkermark.
Landborgen har fått sin form efter att inlandsisen smälte bort och är ett kännetecken för Helsingborg.
Et tips är att vandra här på våren eller sommaren, ta med fika eller lunch och stanna till på någon av de fina rastplasterna som finns här. Det finns också möjlighet för bad längs leden om du vill.
4. Mörarp runt
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Mörarp runt är en vandringsslinga på 2,5km och ligger lite utanför Helsingborg. Du kan lätt ta dig hit med buss. Terrängen på leden är lätt och är därför både rullstol- och barnvagnsvänlig.
Du kommer passera hagar, landsbygd, bäckar och små parker på vandringen. Längs leden finns även 30 olika träslag som du kan lära dig mer om när du vandrar Mörarp runt. Finast är det att vandra här på sommaren.
5. Historisk stadsvandring
Längd: - Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Nej
Är du intresserad av historia ska du passa på att göra en historisk stadsvandring i Helsingborg. Det finns både guidade turer att göra i grupp men du kan också göra en historisk vandring själv med hjälp av en guide du laddar ner och följer. Där olika platser är beskrivna.
Historievandringen går i centrala Helsingborg och har en lätt terräng. Hur lång en historisk stadsvandring är vet vi inte men den kan variera i längd beroende på vilken vandring du väljer.
6. Vandra Mölle till Helsingborg
Längd: 31km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Nej
En fin vandring att göra i Helsingborg är att vandra till Mölle som ligger på Kullahalvön. Det är en vandring på 31km och vandras på två dagar. Det finns flera boendealternativ längs vägen om du inte vill bära på ett tält.
Terrängen är lätt och går mest på asfalt och grusvägar. Leden går ut med kusten och bjuder på vackra vyer och fina solnedgångar över havet. Det är inte en utmarkerad led så det är bra om du har koll på kartan.
Mölle är en liten mysig ort som ligger vid kusten. Passa på att stanna i byn några dagar och ta dig ut till Kullens fyr. Extra fint är det här på sommaren.
7. Slottsvandring (Domsten-Sofiero)
Längd: 6,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Gillar du slott ska du göra en slottsvandring mellan den vackra kustorten Domsten till Sofiero Slott och slottsträdgård. Det är en vandring på ungefär 6,5km. Det finns busshållplatser i närheten av de båda platserna så du enkelt kan ta dig dit och därifrån.
Att vandra mellan Domsten och Sofiero Slott är en mysig dagsvandring som alla kan göra. När du kommer till slottet glöm inte att besöka den populära och vackra slottsträdgården som finns här.
Vandringen går på en del av Skåneleden delled (SL5) så följ Skåneledens markering som är orangea skyltar där det står ”skåneleden” på.
8. Söderåsens Nationalpark
Längd: 0,9-7,7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Nästan 5mil utanför Helsingborg ligger Söderåsens Nationalpark som bjuder på fler vandringsleder mellan 0,9-7,7km. Terrängen är relativt lätt med vissa höjdskillnader ock tekniska partier men något de flesta klarar av.
Naturen här har formats efter att inlandsisen smälte bort och har bildat djupa dalgångar och olika klippformationer. Här kan du bada, fiska (fiskekort krävs) och tälta eller övernatta i vindskyddet som finns. Vandrar du här med hund måste du ha den kopplad hela tiden.
Alla leder i Söderåsens Nationalpark har tydliga färgmarkeringar och skyltade. Det finns även några leder som är anpassade för både rullstol och banvagnar.
Varför vi rekommenderar att vandra i Helsingborg?
Helsingborg är en fin stad som ligger nära kusten och det finns mycket fina naturområden och naturreservat att vandra i men du kan även hitta leder centralt i Helsingborg.
Det vi uppskatt extra mycket med att vandra i Helsingborg är att du enkelt kan ta dig ut till de flesta lederna med buss.
En led du inte får missa är när du är på besök i Helsingborg är Kullaleden. Du kan också hitta fina platser att slå upp ett tält på längs med många leder. Bästa årstiden att vandra i Helsingborg är på våren och sommaren tycker vi.
Bilder från vandringsleder i närheten av Helsingborg
Vanliga frågor
Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar där du inte förstör naturen eller stör markägare. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen. Tänk på att andra regler kan gälla i naturreservat.
Du kan ta dig till många av lederna och naturområden med buss annars är det lättast med bil. De leder som finns nära staden kan du gå eller cykla till beroende på vart du bor.
Det finns fler grillplatser som är utplacerade i Helsingborg där du kan grilla eller laga din egen mat över öppen eld. Dessa eldplatser finns oftast i naturområdena eller vid badplatser.
Ja det gör det. Några leder är Mörarp runt och vissa delar av Landborgspromenaden går att ta sig fram på med rullstol och barnvagn.
Det finns ungefär 13 naturområden i Helsingborg där det även finns både kortare stigar och lite längre leder att vandra.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!