Vandring i Umeå – 9 fina vandringsleder

Vandra i en djup och spännande skog eller på öar som ligger ute på östkusten. I Umeå kan du hitta stor variation på vandringsleder som passar för alla smaker.

Är du sugen på att övernatt ute i naturen finns det både raststugor och vindskydd om du inte vill bära med ett tält. En populär vandringsled du inte får missa i Umeå är Isälvsleden.

De bästa vandringslederna i Umeå är Isälvsleden, Öreälvsleden, Tavelsjöleden, Flottarstigen/Fiskestigen, Lögdeälvsleden, Grössjön vandringsled, Tavastudden, Holmöarna och, vandring på Strömbäck-Kont.

1. Isälvsleden

Längd: 60km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Isälvsleden är en vandring på 60km och delas in i 6 etapp. Vandringen startar i Vindeln och avslutas i Åmsele eller tvärt om. Det är en lättvandrad terrängen som mest går på skogsstigar, längs sjöar och uppe på en åsrygg.

När du vandrar på Isälvsleden går du igenom tre naturreservat, Hjukenåsarna, Kammen och Djupvik. Naturen som finns här har formats efter inlandsisen.

Övernattning längs Isälvsleden

Det är tillåtet att tälta längs leden annars finns vindskydd att övernatta i. I Missutjärn som ligger i Valfrid Paulsson-reservatet finns en raststuga med plats för fyra personer. Spis finns i stugan om du behöver få upp värmen, kostar inget utan ”först till kvarn” gäller.

Isälvsledens etapper:

  • Etapp 1: Vindeln-Abbortjärn (7km)
  • Etapp 2: Abbortjärn-Hällnäs (12km)
  • Etapp 3: Hällnäs-Hjuksån (3km)
  • Etapp 4: Hjuksån-Valfrid Paulsson-reservatet (16km)
  • Etapp 5: Valfrid Paulsson-reservatet-Djupsund (10km)
  • Etapp 6: Djupsund-Åmsele (12km)

2. Öreälvsleden

Öreälvsleden
Längd: 100km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Öreälvsleden är en vandring som är 100km och går genom flera fina naturreservat. Leden startar i Örträsk och slutar i Öre. Tydligt ledmarkeringar av skyltar.

Vindskydd, övernattningsstugor och eldplatser finns det gott om längs leden om du vill övernatta. Du kan också bada och fiska på flera platser.

Det är en mysig och fin vandring som ligger mellan Umeå och Örnsköldsvik. Vill du bara vandra en specifik del av leden så går det bra. Du kan starta på leden nästan vart du vill eftersom den är lättillgänglig med bil.

3. Tavelsjöleden

Längd: 42km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandring som startar direkt i Umeå centrum är Tavelsjöleden och som slutar i Västra Vännfors. Leden är 42km och går i en blanda terräng av skogsstigar, asfalt, bergshällar och grusvägar. Det är en lättvandrad led.

Leden är märkt med skyltar och när du kommer in i skogen är det röd färgmarkering på träden du följer. När du vandrar på Tavelsjöleden får du uppleva en omväxlande natur med höga berg, vacker utsikt, grottor, sjöar och ovanliga växter.

Vindskydd, rast- och eldplatser finns på leden som du kan pausa i eller övernatta här om du vill. Det är en fin vandring om du vill utgå direkt från centrala Umeå.

4. Flottarstigen/Fiskestigen

liljekonvalj umeå
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Umeå hittar du vandringsleden Flottarstigen/Fiskestigen som är 30km. Leden startar i Överklinten och slutar i Naturreservatet Klubben.

Längs leden finns det skyltar som visar vägen och naturen är omväxlande från skog till havet. Det finns gott om vindskydd, rast- och eldplatser för att gör en övernattning så enkel som möjlig.

På Flottarstigen/Fiskestigen finns stor chans att se bäver och missa inte Åströmsforsens naturreservat där gul svärdslilja växer. En annan fin plats på leden är Åknät där det växer mycket liljekonvaljer.

5. Lögdeälvsleden

Lögdeälvsleden umeå
Längd: 85km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mellan Umeå och Örnsköldsvik ligger Lögdeälvsleden som är 85km. Vissa kallar den för Lögdeälvens vildmarksled. Leden startar i Ormaggan och slutar i Nordmaling.

Lögdeälvsleden påminner om vildmarken, riktigt häftig och speciell natur är det här!

I den vildmarks liknade naturen får du se raviner, meanderslingrande vattendrag och Drakryggen som går längs älven. Där går också en smal stig som följer den smala åsryggen.

6. Grössjön vandringsled

Grössjön
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Grössjön är Umeås egna naturreservat och i området finns det flera leder att välja på. Grössjön runt är en vandring på 4km som är markerad med blå färgmarkering.

Naturen runt Grössjön mest gammelskog men flera hjotronmyrar finns i området som ger en känsla av vildmarken. Det är ett rikt fågelliv i området som går att spana på från fågeltornet.

Flera fina rastplatser finns längs leden som du kan stanna vid för att ta en paus eller njuta lite extra av naturen och lugnet som finns här.

7. Tavastudden

Tavastudden
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil utanför Umeå ligger Tavasten det är också här du parkerar för att vandra ut till Tavastudden. En vandring på 4,5km enkelväg. Leden är markerad med skyltar.

Det är en lättvandrad led som är omgiven av vatten på båda sidorna och är fin att vandra på sommaren.

Det finns även två rast-och eldplatser längs leden som passar bra för paus. Tavasten är en populär plats för fågelskådare, speciellt på våren och hösten eftersom det passerar många sjöfåglar här.

8. Vandra på Holmöarna

Holmöarnas naturreservatet
Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Kvarken ligger Holmöarnas naturreservatet som är en vackert ö utanför Umeå. Upptäck ön genom att vandra någon av lederna som finns här. Ett tips på led är att gå mellan Ängesön och Holmöarna som är 13km.

Vindskydd och eldplatser finns på leden och fina ställen att bada på om du går här på sommaren. När du vandrar mellan dessa två öar går du i ett öppet landskap, du ser havet nästan hela tiden.

Underlaget är skogsstigar, grusstigar och hällar. För att ta dig ut till Holmöarna åk norrut från Umeå till Norrfjärden, där kliver du på Holmöfärjan som tar dig till Holmön. Resan är gratis och tar cirka 40 minuter.

9. Vandra Strömbäck-Kont

Strömbäck-Kont
Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Strömbäck-Kont är ett fin naturreservat som ligger i Umeå. Mest är det känt för sina badplatser och varma klippor på sommaren. Men det finns vandringsleder här som gör att du kan upptäcka mer av naturreservatet.

Alla leder i naturreservatet har en lätt terräng med breda skogsstigar och hällar. Det finns även flera rast- och eldplatser i området. Naturen i Strömbäck-Kont en blandning av skog, hav och klippor. Glöm inte badkläder om du är här på sommaren.

rastplats umeå

Varför vi rekommenderar att vandra i Umeå

Det finns en otrolig häftig natur kring Umeå, många platser har formats efter istiden och du får uppleva bland annat raviner, meanderslingrande vattendrag och klippor.

Du kan också ta dig ut till kusten om du vill vandra längs havet, kusten och badstränder. Det finns även fina naturreservat i centrala Umeå som du enkelt når direkt från stan eller med en kortare bussresa. Naturen finns nära i Umeå!

Det finns alltid någon form av vindskydd, rast- eller eldplats på lederna så du kan ta en paus eller övernatta.

skog umeå

Vanliga frågor

Vilken är det populäraste vandringsleden?

Det är Isälvsleden som är en längre vandringpå 60km och som delas in i olika etapp. Naturen på Isälvsleden har formats efter istiden.

Hur tar man sig lättast till lederna i Umeå?

Vill du besöka naturreservat och vandringsleder som ligger lite utanför Umeå är det lättast att ta sig dit med bil. Har du ingen bil kan du direkt från Umeå komma ut på vissa leder.

Får man tälta på vandringslederna i Umeå?

Ja det får du om inget annat anges på platsen. Tänk på att inte skada naturen och att alltid ta med dig ditt skräp hem.

Hur lång är Tavelsjöleden?

Den är cirka 42km lång.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar